Türkiye’nin geleneksel ürünleri ve lezzetleri giderek dünya pazar­larında yaygınlaşıyor. AA muhabi­rinin Türkiye İstatistik Kurumu ve­rilerinden derlediği bilgilere göre, Osmanlı’nın en tatlı miraslarından olan lokum da 5 kıtaya ihraç edi­liyor. Türkiye yılın 8 aylık döne­minde 15 milyon 751 bin 195 do­larlık lokum ihraç etti.

Türkiye’nin bu dönemde en fazla lokum sattığı ülke Birleşik Krallık oldu. Söz konusu dönemde bu ül­keye 520 tonu aşkın lokum ihraç edilirken, elde edilen gelir 1 milyon 572 bin 800 dolar olarak kayıtlara geçti.

Kadın girişimci Zeynep Turudi, Türkiye’de İngilizlerin damak zev­kine göre ürettiği lokumları bu ülkedeki tüketicilere sevdiren iş kadınlarından biri oldu. “Truede Lokumları”nın kurucusu olan Tu­rudi, İngiltere’de yetiştiğini ve bilgisayar mühendisi olduğunu, Japonya’dan bu ülkeye teknoloji ürünleri getirip satmayı düşünürken, lokum pazarına yönel­diğini söyledi.

Turudi, “İngiliz pazarında do­ğal, gerçek Türk lokumunun eksik­liği vardı. İngiltere’deki lokumların jelatin türü üretildiğini ve vejetar­yenlere uygun olmadığını görünce bu alana yöneldim.” dedi.

Türkiye’de İngilizlerin damak tadına hitap edecek doğru üreti­ciyi bulmak için 2 yıla yakın araş­tırma yaptığını anlatan Turudi, şöyle konuştu:“İngilizler lokumu biliyorlar hatta yıl başında bir­birlerine lokum hediye ediyorlar. Bizim lokumumuzun tadı, onların alışık olduğu tattan farklı. İngiliz­ler değişik lezzetleri ve çeşitleri se­viyor ama daha çok güllü lokumu tercih ediyor. Güllü lokumlarımı­zın içine Isparta’da olduğu gibi gül yaprakları koyuyoruz. Her şey doğal. Ürünlerimiz doğal ürünler reyonunda yer alıyor, tüketiciler rahatlıkla satın alıyor. Tüm lokum­larımızın rengi ve aromaları çiçek özünden yapılıyor.”

Sadece Türk lokumunu pazarla­madıklarını, aynı zamanda lokum kutularında ebru sanatı ve İznik deseni gibi Türk kültürüne ait mo­tiflere yer vererek, bunu da tanıt­tıklarını ifade eden Turudi, “Bu­gün İngiltere’de birçok markette ürünlerimiz satışa sunulurken, Londra’daki dünyaca ünlü British Museum’da da lokumlarımız tüke­ticiyle buluşuyor.” diye konuştu. İngiltere’de elde ettikleri başarının ardından diğer ülkelere de lokum satmaya başladıklarını vurgulayan Turudi, aralarında ABD, Kanada, Avustralya, Birleşik Arap Emirlik­leri, Katar, Almanya ve Fransa’nın da bulunduğu 15 ülkeye ihracat ger­çekleştirdiklerini kaydetti.

Turudi, eski ABD Başkanı Barack Obama’nın görevdeyken genç ve başarılı girişimcilere yönelik baş­lattığı ve 33 ülkeden birer temsilci­nin katıldığı programa İngiltere’yi temsilen kendisini de davet ettiğini ifade etti.