Bilgiç, Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi ve sonrasında Türkiye'de yaşanan gelişmelerle ilgili Büyükelçilik rezidansında Türk ve yabancı basın mensuplarına brifing verdi.   

Darbe girişimini düzenleyenlerin 15 Temmuz'da masum insanları öldürdüğünü, parlamentoyu bombaladığını, polisin ve istihbarat servisinin genel merkezlerine saldırdığını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı öldürmeye çalıştığını belirten Bilgiç, "Türk demokrasi tarihinde ilk kez, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) uçaklar ve helikopterlerce hedef alındı. Halkın egemenliğine saldırıldı." dedi. 

Türk ordusunun büyük bir kısmının darbe girişimine başından itibaren karşı çıktığını kaydeden Bilgiç, hava kuvvetleri, jandarma ve silahlı kuvvetlerdeki bir grubun bu vahşi saldırıyı düzenlediğini dile getirdi. Darbe girişiminin tarihi bir dayanışma içerisinde halk tarafından önlendiğini söyleyen Büyükelçi Bilgiç, olaylar sırasında 246 Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini, 2 bin 185'inin ise yaralandığını belirtti. 

- "Müttefiklerimizi uyarıyorduk"

"Dostlarımızı ve müttefiklerimizi, bu terör grubu ve lideri Fethullah Gülen'in gizli gündemi ve gerçek amaçlarıyla ilgili uyarıyorduk" diyen Bilgiç, darbe girişiminin ardından FETÖ'nün bazı basın kuruluşları aracılığıyla karalama kampanyasını sürdürdüğünü kaydetti. 

Türkiye'de 3 aylık olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiğini anımsatan Bilgiç, şöyle konuştu:

"Ciddi güvenlik tehditlerine karşı benzer önlemler alan başka ülkeler de var. Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi üyesi olan Fransa 14 Kasım 2015'te OHAL ilan etti. Geçen hafta bu süreyi 6 ay daha uzattı. Almanya, Münih'teki son olaydan sonra OHAL ilan etti. İngiltere'de de bu ülkede yaşanmamasına karşın 11 Eylül saldırılarının ardından OHAL ilan edilmişti."

OHAL'in amacının, FETÖ ile mücadelede en etkin önlemleri almak ve normale en kısa zamanda dönmek olduğunu söyleyen Bilgiç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Böyle zamanlarda, dostlarımızın ve müttefiklerimizin desteği önemlidir. İngiltere'nin AB'den Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Sir Alan Duncan, darbe girişiminin hemen ardından Ankara'yı ziyaret etmiş ve görüşmeler yapmıştır. Bu ziyaret, Türk demokrasisine yapılan saldırının ardından Avrupa'dan yapılan ilk ve tek ziyaret olmuştur. Bunu memnuniyetle karşılıyoruz. Bu zor zamanlarda aynı anlayışı ve desteği İngiliz basınından da umuyoruz ve bekliyoruz."