Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türkiye ile İngiltere arasındaki ti­caret, yatırım, ihracat ve ithalatın, Brexit gerçekleştiğinde kesinlikle negatif anlamda etkilenmeyeceği­nin altını birlikte çiziyoruz.” dedi.

Zeybekci, bakanlıkta, İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanı Liam Fox ile görüştü.

Fox’u, Türkiye’de görmekten çok mutlu olduğunu belirten Zey­bekci, ziyaretten duyduğu mem­nuniyeti dile getirdi. Zeybekci, Türkiye’nin, Brexit kararının ardın­dan İngiltere ile ilk görüşen ülke­lerden biri olduğunu hatırlatarak, “Brexit’ten sonra, Türkiye ve İngil­tere arasındaki ticari, ekonomik ya­tırım ilişkileri ve iş birliğinin, hiçbir aksaklığa meydan vermeden nor­mal şekilde devam etmesi için ge­rekli tüm hazırlıkları yapma kararı aldık. Kapsamlı ve derin bir serbest ticaret anlaşması için teknik çalış­malar başlatacağız.” diye konuştu. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) yaklaşımı ile İngiltere’nin AB’den uzaklaşmasıyla, iki ülkenin ortak noktada buluşacağına inandığını işaret eden Zeybekci, “Türkiye ile İngiltere arasındaki ticaret, ya­tırım, ihracat ve ithalatın, Brexit gerçekleştiğinde kesinlikle nega­tif anlamda etkilenmeyeceğinin altını birlikte çiziyoruz.” ifadesini kullandı.

İngiltere’nin bakanlık ve özel sek­törlerini, 2018 yılının ilk yarısında Türkiye -Birleşik Krallık Ekono­mik ve Ticaret Ortaklık Komitesi (JETCO) ve iş forumu ile bir araya getirmeyi hedeflediklerini de kay­detti.

İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanı Fox da Türkiye’nin uzun yıl­lardır dostu ve en önemli stratejik ortaklarından olduklarını söyledi.

AB’den ayrılırken, Türkiye ile güçlü ve sağlam ilişkileri devam ettirmek istediklerini dile getiren Fox, iki ülkenin ticari ilişkilerinde her zaman yüksek ve kuvvetli per­formans gözlemlendiğini ve her iki tarafında ihracatının arttığını be­lirtti. Fox, Türkiye ve İngiltere’nin güçlü ilişkileri olduğunu fakat iliş­kilerin yatırım alanında artma­sını arzu ettiklerini vurgulayarak, “Birleşik Krallık Hükümeti, Birleşik Krallık’tan dışa dönük doğrudan yatırımın artmasını desteklemek­tedir. Türkiye’deki iş dünyasıyla, işbirliklerini arttırma amacında­yız. Halihazırda Türkiye ile özel sektör alanında önemli ortaklık­larımız var. Ama İngiliz şirketle­rin Türkiye’ye daha fazla yatırım yapmasını arzu ediyoruz.” diye konuştu.İngiltere için Türkiye ile ilişkilerin, AB’den ayrılma süre­cinde ve sonrasında devam etme­sinin büyük önem taşıdığına dik­kati çeken Fox, “Türkiye ile ortak yönümüz çok, farklı ilişkilerimizi her iki ülkenin çıkarlarına kullan­malıyız. Bence bu stratejik ilişkile­rimiz için yeni ve çok olumlu bir dönemin başlangıcı. NATO çatısı altında beraberiz, siz Avrupa Bir­liğine daha fazla yaklaşıyorsunuz, biz Avrupa Birliği ile daha farklı bir ilişki dönemine giriyoruz, siyasi değil ekonomik bir birlikteliğe dö­nüşüyor bu. Türkiye’nin mülteci­ler konusunda yaşadığı zorlukları, yaptığı fedakarlıkları biliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Fox, Türkiye-Birleşik Krallık Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Ko­mitesi toplantısında, ülkesini ken­disinin temsil etmek istediğini be­lirterek, toplantının iki ülke ilişki­lerini daha ileri taşıyacağına işaret etti.