HALİL YETKİNLİOĞLU

LONDRA

Kadına şiddeti ele alan bir dizi etkinlik gerçekleştirmek üzere İngiltere Kadın Platformu (Women’s Platform UK- WPUK) ve Enfield Belediyesi’nin öncülüğünde Türkiye’den ‘Biz Dünyayız’ (We Are The World) Platformu, Londra’ya geldi.

Türkiye’de girişimciliğini üstlendiği sosyal projeleri ile bilinen sivil toplum çalışanı İzmir’den Muharrem Dayanç, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in önderliğinde ilk kez Londra’da bir dizi etkinlik gerçekleştirecek olan ‘Biz Dünyayız Platformu, ilk olarak Türkiye’nin Londra BüyükelçisiAbdurrahman Bilgiç’i, ardından KKTC Londra Temsilcisi Büyükelçi Zehra Başaran’ı ziyaret etti. Heyet, bugün de (Salı) Türkiye kökenli toplumun yoğun olarak yaşadığı Enfield Belediyesi’nde düzenlenecek bir panele katılacak.

Platform Üyeleri, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç'i makamında ziyaret etti

MESLEK VE İDARİ KADROLARDA KADINLAR VAR

KKTC Londra Temsilciliği ziyareti pazartesi günü saat 16.00’da gerçekleştirildi. Konuklar KKTC Londra Temsilcisi Büyükelçi Zehra Başaran, Konsolos Ülkü Alemdar, Siyasi İşler Memuru Dilşat Şenol, Kültür ve Eğitim Ataşesi Gülgün Özçelik ve Basın Ataşesi İsmet Ramiz tarafından kapıda karşılandı.

Programda bir konuşma yapan Büyükelçi Zehra Başaran şunları söyledi; “Bugün burada İzmir’den gelen seçkin bir topluluk olarak bizi ziyaret etmekle onurlandırdınız. Teşekkür ederim. İngiltere Kadın Platformu öncüsü Sayın Nilgün Yıldırım’ı girişimleriyle Londra’da yarattığı farkındalıklar için tebrik ederim. Kadına karşı şiddet konusunda ‘Farkındalık Platformu’ olarak üst düzey yetkililer ve Seferihisar Belediyesi olarak burada bulunduğunuzu öğrendim. Bizler burada KKTC Londra Temsilciliği olarak tahmini 300 bin KKTC vatandaşına Konsolosluk hizmeti veren, bunun yanında Kıbrıs’tan görevlendirilen ve Londra Türk Dili ve Kültürü Okullarında çalışan öğretmenlerle eğitim hizmeti veren, Parlamento’da KKTC Dostluk Grubumuz ile birlikte çalışan, Londra’daki Konsey çatısı altındaki dernekler, Eğitim Konsorsiyum’una bağlı Okul Aile Birlikleri ve Futbol Federasyonu başta olmak üzere meslek grupları dahil çeşitli sivil toplum örgütleriyle birlikte çalışmaktayız. Temsilciliğimizde sadece 2 şoför ve 2 mutemet erkek olup tüm meslek kadroları ve idari kadrolarda kadınlar yer almaktadır.

‘MAKAM ŞOFÖRÜ DE BAYAN OLDU’

Kadınsız bir dünya düşünülemeyeceği gibi erkeksiz bir dünya da düşünülemez. Ben KKTC Dışişleri Bakanlığı’nın ilk kadın diplomatı ve en eski olduğu kadar en uzun çalışan elemanıyım. 35’nci hizmet yılımdayım ve Londra’daki görevimden yasal yaş haddinden dolayı emekliye çıkarak ayrılacağım. 13 Ocak 1983 tarihinde KKTC’nin ilan edilmesinden aylar önce işe başladım. Ben diplomat olarak göreve başladığımda toplam 6 meslek memuru arasındaki tek bayandım.  6 yıl sonra Bakanlığımıza alınan 6 memurun sadece bir tanesi erkekti. Bugün KKTC Dışişleri Bakanlığı’nın meslek memuru diplomat nüfusunun dörtte üçü bayan. Büyükelçilerin onda sekizi bayan. Bu noktaya gelmek kolay oldu mu?  Önceleri hayır.  Bayanların başlangıçta terfi alması, yükselmesi, yönetici ve amir kadrolara gelmesi bir kırılma noktası yaşadı. Son dönemlerde bir kadın Dışişleri Bakanımız da oldu. Onun döneminde makam şoförü de kadın oldu. İnsan için hayatta esas olan isteyerek ve severek çalışmaktır. Yaptığına inanarak çalışmasıdır.  Kadınların daha sabırlı, daha anlayışlı, daha uzlaşıcı ve hoşgörülü, koruyucu ve barışçıl özelliklerinin dünyamıza ve insanlığa yapıcı ve yaratıcı katkıları olduğunu düşünmekteyim.”

ERKEKLERİN DESTEĞİ ÖNEMLİ

Projeye İngiltere proje ortağı olarak koordinatörlük yapan İngiltere Kadın Platformu Başkanı Nilgün Yıldırımda, “Yıllardır WPUK olarak gerek Londra’da gerek AB ortaklık projelerimizde çeşitli AB ülkelerinde kadına şiddete ve aile içi şiddete sayısız etkinlik ve kampanya ile ‘hayır’ diyoruz. Bu defa ‘‘Biz Dünyayız’ adı ile el ele verdiğimiz bu projeyi bize Türkiye’den toplum gönüllüsü bir aktivist olan Muharrem Dayanç Bey getirdi.  Kadına karşı şiddete etkin şekilde ‘dur’ diyebilmemiz için erkeklerin desteği çok önemli. Enfield Belediyesi Eğitimden Sorumlu Kabine Başkanı Ayfer Orhan’ın desteğiyle biz İngiltere Kadın Platformu olarak projeye koordinatör olarak ortak olmaya karar verdik. Yaklaşık 5 aydır proje üzerinde çalışıyoruz. Global bir sorun ve suç olan kadına yönelik şiddeti, ‘Biz Dünyayız’ sloganıyla ele alıyor olacağız. İzmir’den gelen 34 kişilik heyeti Londra’da resmi görüşmeler ve paneller ile ağırlıyoruz” dedi.  

KANAAT ÖNDERLERİ İZMİR’E DAVET EDİLECEK

İzmirli sosyal girişimci ve işadamı Muharrem Dayanç’ta konuşmasında, platformun oluşumuyla ilgili bilgiler verdi. Dayan,“Her iki ülkenin gerek yerel yönetimleri gerekse sivil toplum kuruluşları tarafından desteklenen projede hepimiz tek ses olup ‘biz hepimiz biriz, bu dünyada hepimizin saygı ve sevgi içinde yaşaması mümkün, bunu sağlamak için harekete geçmemiz gerekiyor. Gelin bu şiddete son verelim, fırsat eşitliği ve cinsiyet eşitliğini hep birlikte sağlayalım’ çağrısında bulunacağız. Amacımız bu etkinliğin bir başlangıç olması ve hemen devamında 7 Mart’ta İzmir’de yapacağımız yabancı heyetlerin katılacağı ‘Dünya Vatandaşı Kadınlar Konferansı’nın düzenlenmesi. Londra’da bu çağrıyı yapacağız ve konuyla ilgili kanaat önderlerini İzmir’e davet edeceğiz. Dileğimiz ilerleyen yıllarda bu konuda daha çok işbirliği yapabilmek, toplumlararası diyaloğu geliştirmek ve toplumların bu konudaki farkındalığını arttırmak” dedi.  Dayanç konuşmasının sonunda kadına yönelik şiddete karşı kampanyaları desteklediği için Başaran’ın yakasına ‘beyaz kurdele’ taktı.

34 KİŞİLİK HEYETTE KİMLER VAR?

Seferihisar Belediye Başkanı Mustafa Tunç Soyer’in eşi Neptün Soyer. İlk, Köy Kadın Kooperatifi Başkanı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Aysel Öztezel ayrıca Girişimci İş Kadınları Başkanı olarak.

AÇEV Başkanı Saffet Fatma Dayıoğlu, Kadın Dernekleri Birliği Başkanı Tülin Eraslan, İzmir Gazeteciler Birliği Başkanı Misket Dikmen, İzmir Belediyesi Kadınlar Konseyi Başkanı Kızbeş Aydın, Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nesrin Çobanoğlu, İletişim  Profesörü Meltem Onay, EBSOV Başkanı Hatice İhsan Özduran, İzmir Barosu üyesi Nuriye Kadan, Behçet Uz Çocuk Vakfı Başkanı Ülkü Belkıs Karlı, Bahçeşehir Üniversitesi’nden Zeynep Dora Kolday yanında çeşitli iş insanları ve sanayiciler de yer aldı. Proje Koordinatörü Muharrem Dayanç heyete eşlik ediyor.