Doktorların erken emekliye ayrıl­ması ve yerlerinin zamanında dol­durulamaması nedeniyle, İngiltere genelinde yüzlerce GP kliniği, gele­cek beş yılda kapanma riskiyle karşı karşıya kalmış durumda.

Uzmanlar, GP kliniklerinin ka­panmasının, kliniklere kayıtlı has­talar için tehlike oluşturduğunu ve NHS’i felaketin eşiğine sürükleyebi­leceğini söylüyor.

Risk altında bulunan GP klinik­lerinin kapanması halinde, beş yıl içinde iki buçuk milyon kişinin bun­dan etkilenmesi bekleniyor.

Doktor randevularında bekleme sürelerinin artabileceği, iş yükünün çoğalabileceği ve birçok kişinin kü­çük hastalıklar nedeniyle acil ser­visleri doldurabileceği uyarısında bulunuldu.

Doktorların dörtte üçünün emek­liliğe yakın olduğu, aynı oranda GP kliniğinin de 55 yaş ve üzerinde olan doktorlara bel bağladığı belirtili­yor. Doktorlar 55 yaşına geldiğinde emeklilik talebinde bulunabiliyor.

The Royal College of General Practitioners (RCGP) tarafından yapılan açıklamada, GP klinikleri­nin yaşlı doktorlara bel bağlaması nedeniyle, 2023 yılına kadar İngil­tere genelinde 762 kliniğin ortadan kaybolabileceği belirtildi.