İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Halep’in rejimin eline geçmesinin Suriye’de savaşın sonu anlamına gelmeyeceğini söyledi.

Halep'te Beşşar Esed rejimi ve İran komutasındaki Şii milislerin katliamları sürerken, İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avama Kamarası kentteki insani durumu görüşmek için acil toplantı yaptı. 

Acil oturumda milletvekillerinin sorularına topluca yanıt veren Dışişleri Bakanı Johnson, İngiltere’nin Halep’te ateşkes için Birleşmiş Milletler’den (BM) geçirmeye çalıştığı tasarıların Rusya ve Çin tarafından veto edildiğini söyledi.

"Esed’in Halep’i alması savaşın sonu anlamına gelmiyor." ifadesini kullanan Johnson, ülkenin 3’te 2’sinin rejimin kontrolü dışında kalmaya devam edeceğini vurguladı.

Halep’te yaşananlarla ilgili olarak Rusya’yı suçlayan Johnson, bu ülkenin saldırı altındaki kentten sivillerin tahliyesini engellediğini ileri sürdü.

Johnson, Esed’in de BM’ye kentteki sivil halka gıda ulaştırılması için izin vermediğini kaydetti. 

Rusya’ya derhal ateşkes çağrısı yapan Johnson, "Umarın Rusya makul olur ve Esedsiz geçişi temin eder. Barışçıl bir Suriye için tek yol bu." diye konuştu.

İngiltere'nin Suriye'deki sivillere havadan gıda yardımı sağlamasıyla ilgili bir soru üzerine Johnson, bugünkü koşullar altında kuşatma altındaki sivillere havadan gıda paketi atmasının mümkün olmadığını savundu. Bölgede hava hakimiyeti olan Rusya’nın izin vermemesi halinde İngiliz uçaklarının veya insansız hava araçlarının bu tür bir operasyon yapamayacağını anlatan Johnson, Rusya’nın izin vermesi halinde bile bu kez sahadaki aşırı grupların İngiliz uçaklarını hedef alabileceğini ileri sürdü.

Eurovizyon