50 yaşındaki Güney Afrika doğumlu Musk, Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'u geride bırakıp, yılın en zengin kişisi de olmuştu. 

Ekim ayında Tesla'nın piyasa değeri bir trilyon doları aştı. 

Ayrıca bir uzay girişimcisi olan Musk ayrıca şirketi SpaceX ile birlikte Amerikan Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi'yle (NASA) birlikte birçok proje yürüttü. 

TIME Baş Editörü Edward Felsenthal, kazananı açıkladığı Twitter mesajında "Yılın Kişisi Ödülü bir nüfuz işaretidir ve hem dünyada ve potansiyel olarak Dünya'nın dışında da @elonmusk kadar çok az insan vardır" dedi.

Elon Musk, Twitter'da 66 milyon takipçiye sahip ve Mayıs ayında ünlü komedi programı Saturday Night Live'da misafir sunuculuk yaptı. 

Musk piyasaları ve kripto paraları tek bir Twitter mesajıyla alt üst etmesiyle de biliniyor. 

Ancak Musk'ın asıl sosyo-ekonomik etkisinin çığır açan elektrikli araçları olduğu belirtiliyor. 

Musk, TIME'a verdiği, ödül duyurusuyla birlikte yayımlanan söyleşide, "Tesla'da niyetimiz hep otomotiv endüstrisine bir örnek olmaktı. Ayrıca onların da elektrikli araçlar üretmesini ve yenilenebilir enerjiye dönüşümü hızlandırabileceğimizi umuyoruz" dedi. 

Yılın Kişisi seçimine eleştiriler

Ancak TIME dergisinin seçimi, Musk'ın vergi, sendikalaşma ve Covid-19'a karşı tutumu nedeniyle özellikle ABD'de eleştiri aldı.

Dünyanın en zengin insanı unvanına sahip Musk'ın serveti, Tesla hisselerinin değer kazanmasıyla 278 milyar dolara ulaştı. 

Araştırmacı gazetecilik kuruluşu ProPublica'nın bir araştırması, 2014-18 dönemi arasındaki devasa servet artışına karşın Musk'ın "gerçekte" yüzde 3,27 oranında vergi ödediğini savunmuştu.

Demokrat Senatör Elizabeth Warren, TIME dergisinin seçiminin "Yılın Kişisi'nin gerçekten vergi ödemesi" için vergi sisteminde reform yapılması ihtiyacını gündeme getirdiğini belirtti. 

Cumhuriyetçi Pramila Jayapal da sosyal medya paylaşımında "Elon Musk'ın üzerine düşen adil vergi oranını ödemesinin zamanı geldi" diye yazdı.

Bill Clinton'ın başkanlık döneminde çalışma bakanı olan Robert Reich da, Musk'ın "sendikalaşmaları halinde çalışanların hisse hakkının ellerinden alınacağı yönündeki yasadışı tehditlerini" içeren sosyal medya paylaşımını hatırlattı. 

Milyarder iş insanı ayrıca 2020'de Covid salgınını önemsemeyen tweetleriyle dikkat çekmiş, California'da vaka sayılarının artmasını önlemek için verilen "kesinlikle gerekli olmadıkça evde kalma emrine" başlangıçta uymayıp fabrikasını açık tutması nedeniyle eleştirilmişti.

Amerikalı gazeteci ve yazar Kurt Eichenwald da Musk'ın Yılın Kişisi seçilmesini "en kötü seçim" olarak niteledi.