Ayrılanlar İçin, Sen Nerdesin, İspanyol Meyhanesi, Bugün Yarın Daima gibi unutulmaz şarkılara imza atan piyanist, besteci ve yorumcu Timur Selçuk, 74 yaşında yaşamını yitirdi.

2018 yılında 50'inci sanat yılını kutlayan Selçuk, 1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını almıştı.

Yedi yaşında ilk konserini verdi

Türk sanat müziği bestecisi Münir Nurettin Selçuk ve tiyatro sanatçısı Şehime Erton'un oğlu olan Timur Selçuk, 2 Temmuz 1945 tarihinde İstanbul'da doğdu.

Beş yaşında piyano çalmaya başladı, yedi yaşında ilk konserini verdi.

Galatasaray Lisesi mezunu olan Selçuk, aynı zamanda İstanbul Belediye Konservatuarı piyano bölümünde de eğitimine devam etti.

Paris'teki Ecole Normale de Musique de Paris'de bestecilik ve orkestra yönetimi bölümünden mezun olduktan sonra 1975'te Türkiye'ye dönen besteci, bu dönemde "Ayrılanlar İçin", "Sen Nerdesin", "Beyaz Güvercin" ya da "İspanyol Meyhanesi" gibi eserleri üretti.

Orhan Veli, Attila İlhan, ve Nazım Hikmet gibi şairleri şiirlerinden bestelediği şarkıları seslendiren Selçuk, 1976'da İstanbul Oda Orkestrası'nı ve kendi öğrencilerini yetiştirdiği Çağdaş Müzik Merkezi'ni kurdu.

Timur Selçuk

KAYNAK,TIMURSELCUK.NET

Timur Selçuk, Ankara Sanat Tiyatrosu'nda 10 yıl çalıştı, Bilgesu Erenus'un "Nereye Payidar" oyunu için besteler yaptı, Uğur Mumcu'nun "Sakıncalı Piyadesi"nin müziklerini üretti, ayrıca "804 İşçi", "Ferhat ile Şirin", "Şeyh Bedrettin Destanı", "Tak-Tik", "Küçük Adam Ne Oldu Sana", "Rumuz Goncagül" ve "Galilei-Galileo" adlı oyunların müziklerini besteledi.

"Sarıpınar 1914", "Üç İstanbul", "Cahide", "Hakkari'de Bir Mevsim" gibi unutulmaz filmlerin fon müzilklerinde de Timur Selçuk'un imzası vardı.

YouTube paylaşımını geçin, 1

Video altyazısı:Uyarı: Üçüncü tarafların sağladığı içerikte reklam bulunabilir.

YouTube paylaşımının sonu, 1

'Emekten yana duruşuyla daima bizimle birlikte olmaya devam edecek'

Timur Selçuk'un vefatı sanat ve siyaset camiasında da üzüntüyle karşılandı.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Twitter'da yaptıkları paylaşımda, "Büyük usta, büyük sanatçı, DİSK Kültür Merkezinin ve DİSK Korosunun kurucusu, Türkiye işçi sınıfının müzisyeni #TimurSelçuk'u kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Sesi meydanlarda, grev ve direniş çadırlarında, yankılanmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.

Twitter paylaşımını geçin, 1

Twitter paylaşımının sonu, 1

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Selçuk'un vefatından duydukları üzüntüyü belirterek "Müziğimizin büyük ustası, emekçilerin cesur sesi Timur Selçuk'u kaybetmenin tarifsiz hüznü içindeyiz. Bizlere armağan ettiği birbirinden güzel şarkılarıyla ve emekten yana duruşuyla daima bizimle birlikte olmaya devam edecek" mesajını paylaştılar.

Twitter paylaşımını geçin, 2

Twitter paylaşımının sonu, 2

Halk müziği sanatçısı Sabahat Akkiraz, "Sevgili Timur Selçuk hocam hakka yürüdü. Sadece değerli bir sanat insanı değil "güzel insan" olarak da hayatımıza anlam katan Timur Selçuk nur içinde uyusun. Çok üzgünüm" dedi.

Twitter paylaşımını geçin, 3

Twitter paylaşımının sonu, 3

Müzisyen Ceylan Ertem, Twitter'daki mesajında "Benim için bir çok dev sanatçının uçuşu değil bu dünyadan sadece. Cesaretin, zarafetin, haklıdan yana oluşun, eğilmeyişin de azalışı demek sanki. Bundan da kalbim kararıyor..." ifadelerini kullandı.

Twitter paylaşımını geçin, 4

Twitter paylaşımının sonu, 4

Müzik yazarı Naim Dilmener, Selçuk'un ardından "Benim kuşağımın üzerinde emeği büyüktür. Bizi biz yapanlardandır... Gözünüz hiç arkada kalmasın sevgili ağabey; şu dünyaya değil bir, beş-on ömre sığdırılamayacak kadar ÇOK iyilik, güzellik ve doğruluk sığdırdınız. Mekanınız göklerin en manzaralı yerinde olsun" dedi.

Twitter paylaşımını geçin, 5

Twitter paylaşımının sonu, 5

Müzik araştırmacısı Derya Bengi, Timur Selçuk'a bestesi ile veda etti:

"Nereye payidar nereye?"

Twitter paylaşımını geçin, 6

Twitter paylaşımının sonu, 6

Moğollar grubunun bas gitaristi Taner Öngür, üzüntüsünü "Öyle şeyler yaptı ki, çok kimse bilmiyor, ülkemizin en önemli müzik adamlarından birini kaybettik, geçmişle geleceği, ortasında olduğumuz batı ile doğuyu çok iyi bilerek, arayışlarımızın çoğunu yetkinlikle cevaplayarak, aramızdan ayrıldı" cümleleriyle paylaştı.

Twitter paylaşımını geçin, 7

Twitter paylaşımının sonu, 7

Yönetmen Ümit Ünal, Selçuk'un ardından, "Hiç tanışmasak da hayatımızda büyük yer almış, bizi büyütmüş insanlar var. Onları dağlar, kayalar, zeytin ağaçları gibi çok uzun yaşayacaklar sanıyoruz. Sonra birden gidiveriyorlar. Çok acı, çok üzüldüm" dedi.

Twitter paylaşımını geçin, 8

Twitter paylaşımının sonu, 8

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, paylaşımında "Müziğimizin en saygın isimlerinden piyanist, besteci ve orkestra şefi #TimurSelçuk'u kaybetmenin üzüntüsü içindeyim" ifadelerini kullandı.

Twitter paylaşımını geçin, 9

Twitter paylaşımının sonu, 9

DEVA Partisi Kültür ve Sanat Politikaları Genel Başkan Yardımcısı Helun Fırat, "Besteleriyle hepimizin yaşamında bir yere dokunmuş, ülkemizin en kıymetli ve saygıdeğer müzisyenlerinden #timurselcuk 'u 74 yaşında kaybettik... Rahmet diliyorum... Çok üzgünüm. Yattığı yer incitmesin. Bestelediği nice şiirde müziğini duymaya devam edeceğiz" şeklinde bir paylaşım yaptı.

Twitter paylaşımını geçin, 10

Twitter paylaşımının sonu, 10

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş da, "Timur Selçuk'u saygıyla anıyor, mücadelemize güç veren eserleri için yürekten teşekkür ediyorum" dedi.

Twitter paylaşımını geçin, 11

Twitter paylaşımının sonu, 11

SOL Parti "Timur Selçuk'a sevgi ve saygıyla..." diyerek 1978 ODTÜ Konseri videosunu paylaştı.

Twitter paylaşımını geçin, 12