İspanya'da hafta sonu gerçekleştirilen seçimlerde soldan ve sağdan iki yeni partinin önemli oy oranlarına ulaşması ülkede iki ana akım partinin sırayla iktidara gelmesine dayanan geleneği yok etmişti.

Mariano Rajoy liderliğindeki muhafazakârlar sandıktan birinci parti olarak çıksa da mecliste çoğunluğu kaybetmiş, geleneksel rakipleri sosyalistler de tek başına iktidar olmayı sağlayacak oyun epey gerisinde kalmıştı.

Şimdi ülkede sıkı koalisyon görüşmelerinin gerçekleşmesi bekleniyor.

Financial Times, "Mariano Rajoy'un bir azınlık hükümeti kurması gerektiğini" yazıyor.

Gazete İtalyan Başbakanı Matteo Renzi'yle bir röportaj yapmış.

Renzi, "Euro bölgesinde Almanya'nın programlandırdığı kesintiye dayalı ekonomik politikaların Avrupalı seçmenler arasında popülizmi körüklendiğini" söylüyor.

Daily Telegraph ise seçim sonuçlarını ekonomi sayfalarında ele almış.

Gazete sonuçlar ardından Pazartesi günü İspanya'da düşüş yaşandığını hatırlatıyor ve bunun sol bir koalisyon olasılığının doğması nedeniyle yaşandığını belirtiyor.

Telegraph'ın haberinde İspanya'nın aylar boyunca siyasi anlamda felçte kalma riskinin olduğu belirtiliyor.

Afganistan'da kritik çatışmalar

Taliban'ın, Afganistan'ın güneyindeki Helmand Eyaleti'ne bağlı stratejik bir kasaba olan Sangin'i ele geçirmenin eşiğinde olduğu bildiriliyor.

Times konuyla ilgili manşete taşıdığı özel haberinde İngiliz SAS komandolarının Amerikan özel kuvvetleri ve Afgan ordusuna destek için Helmand'a intikal ettirildiğini yazıyor.

Gazete, yaklaşık 30 askerden oluşan en az bir SAS biriminin Helmand'a gönderildiğini belirtiyor.

Times, İngiliz ordusunun Afganistan'da girdiği en sert çatışmaların 2006 yılında Sangin'dekiler olduğunu bildiriyor.

Gazete, bugüne kadar Afganistan'da öldürülen 456 İngiliz askerinin yaklaşık dörtte birinin Sangin ve civarında öldürüldüğünü yazıyor.

İşçi Partisi'nde iç tartışmalar

İngiltere'deki İşçi Partisi içindeki tartışmalar bugün de gazetelerde önemli yer tutuyor.

Guardian'ın ana sayfasının ikinci haberinde gölge dışişleri bakanı Hilary Benn'in eleştirilerine yer verilmiş.

Benn, İngiltere'nin Suriye'ye hava saldırıları gerçekleştirmesine dair oylamada, hayır oyu çağrısı yapan Corbyn'e karşı büyük bir muhalefet yürütmüştü.

Guardian'ın aktardığına göre Benn, Corbyn'i dış politika yaklaşımı nedeniyle eleştirmeyi sürdürüyor.

Benn özetle şunları söylemiş: "Dış politikamız Irak savaşından çıkarılan derslerden öğrenmeli ama bu nedenle eli kolu da bağlanmamalı. Bu, dünyadan ve onun içindeki sorumluluklarımızdan geri çekilme veyahut da çıkarlarımız için mücadele etmek adına başkalarına itimat etme anlamına gelmemeli. Eğer İşçi Partisi yeniden hükümet partisi olacaksa seçmenlerin şu konuda netliğe ihtiyacı var: Dışarıda, İngiliz çıkarları ve değerlerimizi savunacağız."

Independent yazarlarından Steve Richards bugünkü analizinde bu iç tartışmaları ele almış.

Richards, Jeremy Corbyn'in partinin başına gelmesinden bu yana partide suların durulmadığını belirtiyor ve son olarak ayrı bir sosyal demokrat parti kurulması tartışmalarının gündeme geldiğini hatırlatıyor.

Bu fikri açıktan tartışmaya açan, eski Başbakan Tony Blair'in danışmalarından Peter Hyman oldu.

Bu, 1980'lerde bir grup partilinin, İşçi Partisi'nin bazı konulardaki politikalarını eleştirip "aşırı sola kaydırıldığını" belirterek Sosyal Demokratik Parti'yi kurmalarını akla getiriyor.

Richards, böylesi bir adımın başarılı olmayacağını savunuyor.

Birincisi, SDP bölünmesinin o dönemde Margaret Thatcher liderliğindeki Muhafazakâr Parti'nin zaferinin önünü açtığının unutulmadığını belirtiyor.

İkincisiyse böylesine bir parti için ortada bir lider bulunmadığını aktarıyor.

Richards, Corbyn'in İngiltere'nin Suriye'ye hava saldırılarıyla ilgili oylamada yaptığı gibi derin, farklı görüşler ortaya çıktığında partilileri kararlarında serbest bırakması yöntemini övüyor ve bunu sürdürmesini öneriyor.

Corbyn muhaliflerininse Corbyn'in zaferini kabul etmeleri ve artık sürekli eleştiri yapmak yerine birlikte çalışmanın yollarını aramaları gerektiğini söylüyor.