ABD’de başkanlık yarışında kritik eyaletlerde oy sayımı sürerken Amerikan Associated Press (AP), CNN, NBC, CBS ve ABC, seçimi Demokrat Parti’nin adayı Joe Biden’ın kazandığını duyurdu. Biden’ın Pennsylvania’da 20 delegeyi alarak delege sayısını 253'den 273’e çıkardığı belirtildi. Başkanlık seçimini kazanmak için 270 delegeye ulaşmak gerekiyor. Biden'ın yarışı önde götürdüğü Georgia, Arizona ve Nevada'da oy sayımı sürüyor.

Twitter profilini ''seçilmiş başkan'' olarak güncelleyen Biden, yaptığı paylaşımda, "Amerika, muhteşem ülkemizi yönetmek için beni seçmenizden onur duydum. Bizi bekleyen görev çetin olacak ancak size söz veriyorum: Tüm Amerikalıların başkanı olacağım, bana oy vermiş olsanız da olmasanız da" diye yazdı.

Biden'ın yardımcısı Kamala Harris de Twitter hesabından bir paylaşım yaparak, "Bu seçimde Joe Biden ve benden çok daha fazlası söz konusu. Bu, Amerika’nın ruhuyla ve bizim bu ruh için savaşmaya hazır olmamızla ilgili. Önümüzde uzun bir çalışma var. Haydi başlayalım" dedi.

Biden’ın rakibi Cumhuriyetçi aday Donald Trump ise Biden’ın seçimi kazandığı haberlerine tepki gösterdi. Biden’ın kanıt olmaksızın aceleyle kendini galip ilan ettiğini ifade eden Trump Pazartesi günü hukuki süreç başlatacaklarını söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Maas'tan açıklama 

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Nihayet net rakamlar olması iyi. Bir sonraki ABD hükümetiyle çalışmayı dört gözle bekliyoruz. Yeni bir transatlantik başlangıç, yeni bir anlaşma için işbirliğimize yatırım yapmak istiyoruz ifadesine yer verdi. 

 

Biden "Bu yarışı kazanacağız" demişti 

Biden daha önce yaptığı açıklamada, oy sayımının sürdüğü Pennsylvania, Georgia, Arizona ve Nevada eyaletlerinde seçimi kazanacağına inandığını söylemiş ve "Sayılar bize bunu söylüyor... Bu yarışı kazanacağız" demişti. ABD vatandaşlarına birlik çağrısı yapan 77 yaşındaki siyasetçi "Rakip olabiliriz ama düşman değiliz" diye konuşmuştu. 

Biden'ı destekleyenler Philadelphia sokaklarında dans ederek zafer kutlaması yaparken, Phoenix ve Detroit'te Trump destekçileri seçimlerde hile yapıldığı gerekçesiyle protesto gösterisi düzenlemişti. Silahlı protestocular "Hırsızlığı durdurun" yazılı bir pankart açmıştı.

Deutsche Welle Türkçe