Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16’ıncı MÜSİAD EXPO ve 20’inci Uluslararası İş Forumu Kongresi'nde yaptığı konuşmada, ABD'de yapılan başkanlık seçimlerinin sonuçlarını değerlendirdi. İki başkanlık döneminin ardından Demokratların iktidarı Cumhuriyetçilere devrettiğini kaydeden Erdoğan "ABD'de yeni bir dönem başlıyor. Temenni ederim ki ABD'nin bu tercihi, gerek temel hak ve özgürlükler, gerek demokrasi, gerek bölgemizdeki gelişmeler noktasında hayırlı adımların atılmasına vesile olur. Ve ben, ABD'nin bu tercihini hayra yormak istiyor ve başarılı bir gelecek temenni ediyorum" diye konuştu.


"AB müzakerelerinde nihai kararınızı verin"

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında Avrupa'ya da sert eleştirilerde bulundu. HDP eş genel başkanları ve vekiller ile Cumhuriyet gazetesi yazarlarının tutuklanmasının ardından Türkiye'ye Avrupa'dan yöneltilen eleştirilere atıfta bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Türkiye'nin AB müzakereleri gözden geçirilmeli' diyor. Bir an önce gözden geçirin, geç bile kaldınız. Ama gözden geçirdiğiniz zaman ertelemeyin ve nihai kararınızı verin. Eğer Türkiye, terörle mücadele ediyor diye siz AB müzakereleri konusunda bunu gözden geçirecekseniz geç kaldınız. Biz terörle mücadeleyi sonuna kadar vereceğiz" diye konuştu.

Erdoğan "Nereye ileri giderseniz gidin, Batının gözünde ikinci sınıf olmaktan kurtulamazsınız. Biz bu acı gerçeği, yarım asra rağmen AB'ye üyelik sürecinde yaşadık, hala yaşıyoruz" diye konuştu. Türkiye'nin AB ile müzakere içinde olduğu yarım asırlık süre boyunca "sabır taşımız sürekli test edilmiştir" diye konuşan Erdoğan, "Aynı oryantalist tavrı bir kez daha yaşıyoruz, şimdi de niye erteliyorlar biliyor musunuz? 3 milyon mülteci var ya Türkiye'de, bu müzakere biterse, kapıları açarsa bu 3 milyon mülteciyi nereye koyacağız. Ondan dolayı nihai noktayı koyamıyorlar" şeklinde konuştu.

AB'ye ikiyüzlülük suçlaması

HDP'li milletvekillerinin tutuklanması konusunda, dokunulmazlıklar kalktıktan sonra yargının üzerine düşeni yaptığını savunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa'yı ikiyüzlülükle suçladı. Erdoğan şu ifadeleri kullandı: "Dokunulmazlıklar kalktı mı, kalktı. Bunların bir kısmı Batıya gitti mi? Avrupa'ya gitti mi? Bunlara kim kapısını açıyor, bakıyorsunuz Batının yöneticileri, Cumhurbaşkanları, Başbakanları kapıyı açıyor. Acaba Türkiye, Batının teröristlerine kapılarını açacak olsa bunların duruşu nasıl olurdu? Bu bumerang gibi sizi vuracaktır. Bir taraftan PKK'yı terör örgütü ilan edeceksin, diğer yandan bunun mensuplarına AP'nin kapılarını, koridorlarını açacaksın. Bu ne menem bir iş. Buna evet demek mümkün mü? Bu ikiyüzlülüğün ta kendisidir, dürüst olun, siyaseti düzgün yapın."

© Deutsche Welle Türkçe