Alınan karar uyarınca Suriye'nin İdlib eyaletinde Cuma günü 00.01 itibarıyla ateşkes ilan edilecek. 

Önce Sergey Lavrov'un Rusça, sonra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Türkçe olarak kamuoyuna açıkladığı mutabakat metninde şu ifadeler yer aldı: 

  • İdlip Gerginliği Azaltma Bölgesindeki temas hattı boyunca tüm askeri faaliyetler 6 Mart 2020 saat 00:01'den itibaren durdurulacaktır.
  • Türk ve Rus devriyeleri, 15 Mart'ta M4 Karayolu'nun Trumba'dan (Serakib'in batısı) Ain Al Havr'a kadar olan kesimi boyunca başlatılacaktır.
  • M4 Karayolu'nun kuzeyinde 6 km ve güneyinde 6 km derinliğinde bir güvenli koridor tesis edilecek. 7 gün içinde esasları kararlaştırılacak.
İdlib
İdlib

Türkiye ve Rusya ayrıca 4 Mayıs 2017 ve 17 Eylül 2018 tarihli mutabakatlarına uyacaklarını; Suriye'nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne kuvvetli taahhütlerini yinelediklerini vurguladı. 

İki ülke ayrıca "terörizmin tüm tezahürleriyle mücadele" ile Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi tarafından "terörist" olarak tanımlanan tüm grupların ortadan kaldırılması yönündeki kararlılıklarını yineledi. 

Bu noktada sivillerin ve sivil altyapının hedef alınmasının hiçbir şekilde mazur görülemeyeceği, Suriye ihtilafının askeri çözümünün olamayacağı ve ihtilafın yalnızca Suriyelilerin öncülüğünde ve sahipliğinde, BM'nin kolaylaştırıcılığında, BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararıyla uyumlu siyasi süreç yoluyla sona erdirilebileceğinin altını çizildi. 

Türkiye ve Rusya ayrıca insani krizin daha da kötüleşmesinin önlenmesinin, sivillerin korunmasının, ihtiyaç sahibi tüm Suriyelilere önkoşulsuz ve ayrım gözetmeksizin koruma ve insani yardım sağlanmasının, keza ülke içinden yerinden edilmelerin önlenmesi ile mültecilerin ve ülke içinde yerinden edilen kişilerin güvenli ve gönüllü olarak Suriye'deki asıl ikamet yerlerine geri dönüşlerinin kolaylaştırılmasının önemini vurguladı. 

Putin: Hep uzlaşabilmeyi başarıyorduk, bugün de öyle oldu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la düzenlediği ortak basın toplantısında, "Kritik durumlarda her zaman elde edilen mutabakatlara dayanarak uzlaşabilmeyi başarabiliyorduk, çözümler üretiyorduk, bugün de öyle oldu" dedi. 

Putin, İdlib'le ilgili olarak hazırladıkları ortak belgenin bölgede ateşkese vesile olacağına ve insani yardım konusunda ilerleme sağlanmasına yardımcı olacağına inandıklarını söyledi. 

Erdoğan: İdlib'de yeni bir statünün oluşturulması kaçınılmaz hale gelmiştir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise açıklamasında, "İdlib mutabakatının bozulmasına yol açan gelişmelerin birinci derecede sorumlusu, saldırganlığı ile bölge istikrarını hedef alan rejimdir" dedi. 

En kısa sürede ateşkesi gerçekleştireceklerini, ardından Rusya'yla birlikte kararlaştıracakları diğer adımları süratle atacaklarını vurgulayan Erdoğan, "Rejimin askerlerimizi hedef alan saldırganlığıyla yaşanan üzücü hadiseler sonrası İdlib'de yeni bir statünün oluşturulması kaçınılmaz hale gelmiştir" diye konuştu. 

Erdoğan, Türkiye'nin bu süreçte Suriye rejiminin her tür saldırısına tüm gücüyle ve tüm sahada cevap verme hakkını saklı tutacağını da sözlerine ekledi. 

Türkiye, 27 Şubat'ta İdlib'de 34 Türk askerinin hayatını kaybettiği hava saldırısının ardından 1 Mart'ta bölgede Bahar Kalkanı Harekâtı'nı başlatmıştı.