ABD Başkanı Donald Trump’ın ertelediği G7 zirvesine Rusya’yı da davet etmek istemesine ilişkin Moskova'dan açıklama geldi. Kremlin’den yapılan açıklamada, Başkan Trump’a yanıt vermeden önce davete ilişkin ayrıntıların belli olması gerektiği belirtildi. Açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in konuya ilişkin diyaloğu desteklediği vurgulandı.

Trump’ın davetinin resmi olup olmadığı "açık değil” diyen Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, yanıt vermeden önce, Moskova’nın planlanan zirvenin gündemi ve formatı konusunda ayrıntılı bilgiye ihtiyacı olduğunu ifade etti.

G7'yi erteleme planları

Haziran ayında yapılacak G7 zirvesinin küresel koronavirüs salgını nedeniyle video konferans aracılığı ile düzenlenmesi planlanıyordu. Ancak ABD Başkanı Trump, zirvenin liderleri fiziki anlamda bir araya getirecek şekilde düzenlenmesi önerisini gündeme getirdi. Almanya Başbakanı Angela MerkelCumartesi günü sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada, salgın nedeniyle zirveye katılmayacağını belirtti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise zirveye katılmaya hazır olduğunu, ancak bunun için tüm liderlerin katılımının şart olduğunu açıkladı.

Bunun üzerine Trump, G7 zirvesini Eylül veya Kasım ayında başkanlık seçimlerinin sonrasına erteleyebileceğini ve formatını da değiştireceğini duyurdu. G7 zirvesinin bu haliyle "miadını doldurduğunu” savunan Trump, zirveye Rusya, Güney Kore, Avustralya ve Hindistan’ı da davet etmek istediğini açıkladı.

İngiltere’den destek yok

İngiltere’den ise Rusya’nın G7 oluşumuna tekrar katılmasını desteklemediği açıklaması geldi. Başbakan Boris Johnson sözcüsü aracılığı ile yaptığı açıklamada, İngiliz hükümetinin Rusya’nın G7 üyesi olarak zirveye katılmasını desteklemediği, ancak zirveye kimin davet edileceği konusunda kararı ev sahibi ülkenin alacağı belirtildi.

Başbakan Johnson’ın öncelikle ABD’nin önerisinin ayrıntılarını görmek istediğini belirten sözcü, "ABD’nin önerisinin ayrıntılarını inceleyeceğiz. G7 dönem başkanlığına sahip olan ülkenin, diğer ülkelerin liderlerini zirveye misafir olarak davet etmesi olağandır" şeklinde konuştu. Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesi nedeniyle G8 grubundan çıkartıldığını hatırlatan sözcü, Rusya’nın tutumunda gruba yeniden katılmasını haklı gösterecek bir değişiklik olmadığını vurguladı. Sözcü, Rusya’nın "Gruba yeniden üye olarak katılmasını desteklemiyoruz" dedi.

G7 ülkeleri ABD, Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere, Kanada ve Japonya’da oluşuyor. 2014 yılında Kırım'ı ilhakı nedeniyle Rusya, G8 ülkeleri oluşumundan çıkartılmış, bunun üzerine G7 formatı oluşmuştu. Trump, daha önce de G7 zirvesine Rusya’nın da davet edilmesi gerektiğini savunan açıklamalarda bulunmuştu.