Sayıları 8,000’in üzerinde olan aile hekimi (GP), hastalara fazla antibiyotik vererek antibiyotik­lere dirençli bakterilerin artma­sına katkı verebilecekleri konu­sunda uyarıldı.

Kamu Sağlığı İdaresi Başkanı Dame Sally Davies, hastalara fazla antibiyotik veren aile hekimlerini hedef aldığı mektupta, bazı ciddi enfeksiyon vakalarında antibiyo­tiklerin işe yaramaması durumu olan antimikrobiyal direncin, sağ­lık ve ekonomi bakımından giderek büyüyen ciddi bir tehdit olduğunu belirtti.

Antibiyotiklere dirençli bakte­rilerin, İngiltere genelinde yılda 5,000 kişinin hayatını kaybetme­sine yol açtığı tahmin ediliyor.

Public Health England (İngiltere Kamu Sağlığı) tarafından yapılan açıklamada, aile hekimlerine gön­derilen mektupların, doktorlara antibiyotik yönetimini geliştirmesine yar­dımcı olmasının umulduğu ifade edildi.

Önceden yapılan bir araştırma, aile hekimlerinin fazla antibiyo­tik verdikleri konusunda uyarıldı­ğında, antibiyotik yazma oranları­nın yüzde 3.3 düştüğünü gösteri­yor. Geçen ay uzmanlar, Birleşik Krallık’ta bu konuda mücadele ve­rilmesine rağmen, gelişmekte olan ülkelerde antibiyotiklerin sorum­suzca kullanılması nedeniyle, Birle­şik Krallık genlinde antibiyotiklere dirençli bakterilerin artışta olduğu konusunda uyarılarda bulunmuş­lardı. British Medical Association (Britanya Tıp Birliği) adına konuşan Dr. Andrew Green, gönderilen mek­tupların genel olarak aile hekimleri tarafından memnuniyetle karşılan­dığını söyledi. Buna rağmen, West kent bölgesindeki aile hekimlerini temsil eden Dr. Zishan Syed, beklen­tilerin gerçekçi olmadığını ifade etti ve açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Pratisyen hekimlikteki baskılar konusunda az deneyime sahip olan uzmanlar genellikle yüksek oran­daki antibiyotik kullanımı için aile hekimlerini suçluyor. Bir hastada ciddi komplikasyonlar oluşursa o zaman da antibiyotik verilmediği için bilirkişi raporunda aile doktor­ları rahatlıkla suçlanır ve bu da po­tansiyel olarak o doktorun kariye­rinin sona ermesi anlamına gelir.”