Bilim insanları, son yıllarda ya­pılan bilimsel çalışmalarda elde edilen yeni bulgular ışığında geliş­tirilecek farklı ilaç tedavileriyle, Alz­heimer hastalığının önümüzdeki yıllarda HIV gibi, semptomları bas­kılanan veya ortaya çıkması engel­lenen bir rahatsızlığa dönüşeceğini düşünüyor.

The Times gazetesinde yer alan habere göre, nörobilim alanının No­beli olarak gösterilen 1 milyon eu­roluk Brain Ödülü, Alzheimer ala­nında çalışmalar yürüten dört bilim insanı arasında eşit olarak paylaştı­rıldı. Dün düzenlenen törene katılan bilim insanları, Alzheimer’ı tedavi edecek bir ilaç geliştirme çabaları şu ana kadar sonuca ulaşamamış olmasına karşın, yapılan bilimsel çalışmaların doğru yolda ilerledi­ğini ifade etti.

Alzheimer hastalığı, adını bu rahatsızlığı keşfeden bilim insanı Alois Alzheimer’dan…

Enflasyon nedeniyle ailelerin gelirleri üzerinde oluşan baskı­lar, tüketicilerin yemek için daha fazla para harcamasına ve diğer harcamalarından kesinti yapma­larına sebep oluyor.

The British Retail Consortium (BRC) tarafından yapılan açıkla­malarda, tüketicilerin aylık ge­lirlerinin büyük bir bölümünün yükselmekte olan alıyor ve beyni etkileyerek, ileri de­recede unutkanlığa yol açan fiziksel bir hastalık olarak tanımlanıyor.

Ödül kazanan dört bilim insanın biri olan Cambridge Üniversitesi Mo­leküler Biyoloji Laboratuvarı’nın Nö­robiyoloji bölümü başkanı Prof. Dr. Michel Goedert, “Alzheimer’ın bir anda ortadan kaybolmayacağını an­cak HIV gibi olacağını düşünüyorum. Bundan 10-15 yıl önce çok büyük bir sorun olarak görülen HIV’nin kökü ka­zınmadı ancak farklı ilaçların kullanı­mıyla kontrol altına alınabilen ya da etkileri azaltılabilen bir hastalığa dö­nüştü” dedi.

Goedert’in yaptığı araştırmalar, Alzheimer’ın aynı anda beynin en az üç alanına birden saldıran bir rahatsızlık olmasından dolayı tedavisinin bugüne kadar bulunamadığını ortaya koydu.

Elde edilen bu bulgular, tedavinin de hastalığın saldırdığı beynin her bir alanına tek tek uygulanması gerektiği görüşünün ağır basmasına yol açtı.