Perşembe günü Gazimağusa’da gerçekleşen törende hastanenin açılış kurdelasını İngiliz Profesör Anthony Rutherford, Avusturalyalı Profesör Gab Kovachs ile İsrailli İngiliz Profesör Roy Hamburg birlikte kesti.

Açılışta konuşan Crown Tüp Bebek Hastanesi Direktörü, Dr. Halil İbrahim Tekin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde sağlık hizmetlerinin ülkeye gelir sağlayan üçüncü büyük sektör olduğunun haline geldiğini ifade etti.

KKTC AVRUPA’NIN TÜP BEBEK CENNETİ HALİNE GELDİ

Yöneticisi olduğu Crown Tüp Bebek Merkezi’nin 1999 yılında kurulduğunu ve bir klinik olarak servis verirken bugün dünyanın birçok ülkesinden talep alan konuma geldiğini belirten Dr. Tekin, “O tarihten bugüne kadar çok şey değişti ve KKTC artık Avrupa’dan çok sayıda hasta alan bir tüp bebek cenneti haline geldi. Uzun yıllar farklı kliniklerde çalışmalarımızın ardından bugün kendi kliniğimizi çok değerli misafirlerimizle birlikte açılışını gerçekleştirdik. Avusturalya, Kezey Amerika, İngiltere’den, tüp bebek tarihinde çok önemli yer etmiş olan büyüklerimiz açılışımıza teşrif ettiler ve biz bundan onur duyuyoruz. Daha iyi şartlarda daha kaliteli hizmet verebileceğimizi düşünerek böyle yaklaşık üç yıl uğraşarak en sonunda istediğimiz gibi altyapıya sahip bir hastane olarak hizmete açtık” dedi.

DÜNYANIN BİRÇOK ÜLKESİNDEN 20 BİN TÜP BEBEK

KKTC’deki en büyük özel hastanesi içerisinde, her türlü altyapı imkanına sahip bir tüp bebek merkezi olarak, en son teknolojinin yer aldığı cihazlarla, daha iyi sonuç alarak daha kaliteli servis vereceklerini hatırlatan, Tekin, “Hastalarımızın yaklaşık yüzde 40’ı İngiltere’den geliyorlar. Avrupa’nın birçok ülkesinden hastalarımız var. Hatta Uzak Doğu’dan Avusturalya’dan bile hastalarımız mevcut. Verdiğimiz yaklaşık 20 yıllık emeğin karşılığı olarak her yerden tyercih ediliyoruz. Hemen hemen dünyanın her yerinde bizim burada gerçekleştirmiş olduğumuz işlemler sonucu doğmuş olan çocuklar var. Şa anda yüzde 75 oranında yükseklikte gebe kalma oranıyla çalışıyoruz. Yılda yaklaşık 1500 hastaya hizmet verebiliyoruz. Toplam doğan çocuk sayısı da 20 bin civarında oldu” şeklinde konuştu.

İNGİLİZ HASTALARIN TERCİHİ KKTC

En çok hastanın tüp bebek için İngiltere’den geldiğini, bu ülkeyi Türkiye’nin takip ettiğini, ayrıca Balkan ülkeleri, Almanya, Fransa’dan da hasta geldiğinin altını çizen Dr. H. İbrahim Tekin, yaklaşık yüzde 10 kadar Arap ülkelerinden de hasta geldiğini vurguladı.

Arapça, Arnavutça, Sırpça bilen personel ile geniş bir coğrafyaya hizmet verildiğini kaydeden Dr. Tekin, Kanadalı ve ABD’li ve İngiliz personel çalıştırdıklarnı ayrıca İstanbul’da 5 ve İngiltere’de 7 kişinin hastane için çalıştığının altını çizdi.

BİR TÜP BEBEĞİN MALİYETİ

İngiltere’de yumurta donasyonu konusunda bazı kısıtlamalar olduğundan, tüp bebek sahibi olmak isteyenlerin KKTC’yi tercih ettiklerini, İngiltere’de tüp bebek çocuk yapmak isteyenlerin sadece yüzde 5’i ülkesini tercih ederken, geri kalanların tamamının bu hizmeti almak için yurt dışına gittiklerini anlatan Dr. Tekin, “Tüp bebek sürecinin başlangıcından itibaren oluşturulan embryoların transferi yaklaşık 19 gün sürüyor ve gerekli olan işlemler bir ayda bitmiş oluyor. Genellikle doğumu herkes kendi ülkelerinde yaptırıyor burada da yaptıranlar oluyor. Ücretler çok farklılık gösteriyor. ABD’de bir anne eğer ikiz doğum yapmak istiyorsa, yaklaşık 300 bin dolara kadar maliyeti çıkıyor. En basit aşılamadır ve bu 1500 Euro. En taban maliyet 1500, en üst rakam ise 300 bin Euro diyebiliriz. KKTC’de yapılan en pahalı işlem 80 bin Euroya maloluyor” şeklinde konuştu.

Öte yandan, Crown Tüp Bebek Merkezi’nin Modern Hastanesi tarafından düzenlenen ve dünyanın farklı ülkelerinden alanında 80 uzmanın katıldığı sempozyum ise iki gün süreyle KayaArtemis Hotel’de gerçekleşti