İtalyan bilim insanlarının yap­tığı bir araştırmaya göre yürüyüş, koşu gibi bacakları çalıştıran eg­zersizler beyin sağlığına katkıda bulunuyor.

Milano Üniversitesi ve Pavia Üniversitesi tarafından yapılan ve sonuçları Frontiers in Neurosci­ence dergisinde yayımlanan araş­tırmaya göre, bacaklarını hareket ettirmeyen kişilerin beyninde sinir kök hücreleri azalıyor ve yeni sinir hücrelerinin oluşumu yavaşlıyor.

Bacakları çalıştıran egzersizler ise yeni sinir hücrelerinin oluşumuna katkıda bulunuyor. Araştırmacılar, laboratuar fareleri üzerinde yaptık­ları incelemelerde , 28 gün boyunca bacaklarını hareket ettirmeyen be­yinlerinde  sinir kök hücrelerinin yüzde 70 oranında azaldığını ve yeni sinir hücrelerinin oluşumunun yavaş­ladığını tespit etti.

İtalyan haber ajansı Ansa’ya konuşan araştırmacılardan Dani­ele Bottai, “Farelerin arka bacak­larını hareket ettirmemesinin, be­yin sağlığı için kritik önemde olan subventriküler bölgede yeni sinir hücrelerinin oluşumu sürecini na­sıl etkilediğini analiz ettik” dedi.

Bottai, beynin bu bölgesinin, sinir kök hücrelerinin yeni sinir hücrelerine dönüştüğü alan oldu­ğunu ve bu yüzden sağlıklı bir be­yin yapısı için kilit önemde oldu­ğunu vurguladı.

Bottai, araştırmada elde ettik­leri bulguların tekerlekli sandalye kullananlar ve uzaya giden astro­notlar gibi bacak hareketliliği kı­sıtlı kişilerin beyin sağlığını koru­maya yönelik önleyici tedavilerin geliştirilmesine katkıda bulunabi­leceğini belirtti.