Massachusetts General Hospital uzmanları tarafından, az sayıda tip 1 diyabetli hasta üzerinde yapılan araştırmada, bir ay arayla yapılan BCG aşısının kan şekeri ve HbA1c değerini normale getirdiği, insülin ihtiyacını üçte bir nispetinde azalt­tığı belirlendi.

Tip 1 diyabeti olan 12 hastadan 9’ una 4 hafta arayla 2 doz BCG aşısı, 3 hastaya da plasebo aşı ya­pıldı. Aşı yapılan grubun ortalama HbA1c seviyesi başlangıçta 7.4 iken bu değerin 3 sene sonra 6.2 ve sekiz sene sonra da 6.7 olduğu tespit edildi. Araştırma, kan şekeri seviyelerinin de sekiz seneye kadar normal değerlere değerlerde sey­rettiğini gösteriyor.Katılımcılarda herhangi bir komplikasyona rast­lanmadığı gibi insülin ihtiyaçlarında üçte birden fazla azalma olduğu da belirlendi.Araştırmacılar bu sonuç­ların insülin üretiminde artış veya insülin direncinde azalmayla bir ilgisi olmadığını, BCG aşısının bağı­şıklık sistemini koruyan T-hücreleri sayısını artırarak glukoz metaboliz­masının oksidatif fosforilasyondan aerobik glikolize geçmesini sağla­yabileceğini düşünüyorlar. Aerobik glikoliz hücrelerin daha fazla glu­koz yakmalarını sağlıyor.

Araştırma NPJ Vaccines isimli tıp dergisinde yayımlandı.

HbA1c seviyeleri 

neyi gösteriyor? 

HbA1c seviyeleri son 2-3 aylık dönemde ortalama kan şekeri dü­zeylerini gösteriyor ve Amerikan Diyabet Derneği bu değerin sağlıklı insanlarda 7’nin altında olması ge­rektiğini bildiriyor.

Tip 1 diyabet oto-immün bir has­talıktır. Oto-immün hastalıklarda bağışıklık sistemi vücudun bir kıs­mını kendine zararlı kabul eder ve onu yok etmeye çalışır.

Tip 1 diyabette de bağışıklık sistemi pankreasta insülin sentezi yapan beta-hücrelerini hedef alır ve yeteri kadar beta hücresi kalmadı­ğında hiç insülin yapılamaz olur, hastaların ömür boyu insülin teda­visi görmesi gerekir.

BCG aşısı ne işe yarar? 

BCG aşısı 100 seneden beri tü­berküloz hastalığının önlenmesinde kullanılır ama aşının etkinliği çok tartışmalıdır. BCG aşısının primer enfeksiyonun (çocukluk çağı tüber­külozu) komplikasyonlarını önle­diği ama reaktivayonu yani erişkin tipi tüberkülozu engelleyemediği düşünülmektedir. BCG aşısı Th1 tipi bağışıklığı güçlendirir; insan­larda yapılan çalışmalar ve hayvan deneylerinde alerjik astımı, multipl sklerozu (MS) önleyebileceğine dair bilgiler elde edilmiştir. BCG aşısı, yüzeysel mesane kanserine karşı da kullanılmaktadır.

Çok az sayıda hasta üzerinde yapılan bu çalışmadan tüm hastalar için geçerli kesin bir kanaate var­manın ve BCG’yi tüm hastalara tav­siye etmenin doğru olmadığı ama bu aşının tip 1 diyabet tedavisinde yeni ufuklar açabileceği, hastalığa kökten bir tedavi geliştirilmesine imkan sağlayabileceği düşünülmek­tedir.