Karara itiraz eden baba Celal Acar, yeni aldıkları üçüncü raporda oğlunun yüzde 95 oranında ağır özürlü olduğunu, istenen bu parayı ödemesinin de mümkün olmadığını söyledi.
 


Konya’da doğuştan Serabral Palsi (beyin felci) hastası olan 15 yaşındaki Yusuf Acar'a, 2007 yılında Numune Hastanesi'nden yüzde 76 oranla 'ağır özürlü' raporu alındı. Bu rapor doğrultusunda yürüyemeyen ve ellerini kullanamayan Acar'a, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından evde bakım ücreti bağlandı. 
 


ÖZÜRLÜ KİMLİK KARTI İÇİN YENİ RAPOR KULLANDILAR 

Ailesi Acar'ın, 'evde eğitim' hizmeti alabilmesi içinde 2009 yılında yine aynı hastaneden bu kez 'ağır özürlü' olmadığı belirtilen yüzde 66 oranlı özürlü raporu aldı. Milli Eğitim Müdürlüğü’ne verilen bu rapor karşılığında evde eğitim hizmeti alan Acar'ın ailesi çocuklarına özürlü kimlik kartı çıkartmak için 2012 yılında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne başvurdu. Bu başvuruda 2009 yılında aldıkları raporu vererek kimlik kartını alan aile, çocukları için ödenen evde bakım ücretini almaya devam etti.

 


6 YIL SONRA ORTAYA ÇIKTI 

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü 2014 yılında evde bakım ücreti alanların bilgi güncellemesini yaptı. Bu sırada Acar ile ilgili 2 farklı raporu fark eden yetkililer, son raporu dikkate alıp geçen 2014 yılının Ekim ayında evde bakım ücretini kesti. Maaşın kesilmesi üzerine kuruma başvuran baba 39 yaşındaki Celal Acar’a oğlunun evrakları arasında 2 farklı rapor bulunduğu belirtilip yenilemesi gerektiği istendi.

ÜCRETİ KESİLDİ VE ÖDENEN 35 BİN LİRA GERİ İSTENDİ 

Bu kez Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde oğlu için yüzde 95 oranında ağır özürlü olduğuna dair rapor alan Celal Acar, yeniden kuruma başvurdu. Ocak ayında kuruma giden Acar’dan oğlunun ağır özürlü olmadığına dair aldığı rapor tarihi dikkate alınarak 2009-2014 yılları arasında aldığı 'evde bakım' ücreti olan 35 bin 878 lirayı faiziyle birlikte geri istendi.

 


BİZİ KİMSE UYARMADI 

Oğlunun maaşının kesilmesine ve ödenen paranın geri istenmesine itiraz eden baba Celal Acar, bu parayı ödemesinin mümkün olmadığını söyledi. Asgari ücretle bir kurumda temizlik işçisi olarak çalıştığını belirten Celal Acar, "Raporlardaki değişiklik nedeniyle maaşın kesileceğini bilmiyorduk. Bizi uyarmış olsalardı bu parayı almazdık ya da raporunu yenileyebilirdik. Şimdi yüzde 95 özrü bulunan oğlumun hem evde bakım ücretini kestiler, hem de geriye dönük ödedikleri 35 bin lira parayı faiziyle geri istiyorlar. Bu parayı ödemem mümkün değil’’ dedi.

 


DURUMUNDA DÜZELME YOK 

Oğlunun durumunda herhangi bir düzelme olmadığını belirten ev kadını anne 40 yaşındaki Şevkiye Acar da, şunları söyledi: 

 


"Bugüne kadar bizi kimse uyarmadı. Oğlumun evde bakım ücreti düzenli olarak ödendi. Biz de raporların farklı olduğu için aldığımız maaşın kesileceğini bilmiyorduk. Zaten oğlumun durumunda da herhangi bir düzelme olmadı. Son çıkarttığımız raporda oğlumun özürlülük oranı yüzde 95. Bu da hastalık oranın artarak devam ettiğini gösteriyor.’’
 


DEĞİŞİKLİĞİ BİLDİRMELERİ GEREKİR 

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yetkilileri ise ''Evde bakım ücreti bağlanan kişilerin maddi veya özür durumundaki değişiklikleri kurumumuza bildirmeleri gerektiğine dair bir taahhütleri bulunuyor. Ama aile bildirmemiş ve yapılan güncellemeler sonucunda farklı raporlar ortaya çıkmış. Bu rapor doğrultusunda da resmi prosedür gereği hastanın evde bakım ücreti kesildi ve geriye dönük ödenen maaşları geri ödemesi istendi'' dedi.

 


PARA ÖDENİRSE BAKAM ÜCRETİ YENİDEN BAĞLANIR 

Geri istenen paranın devlet adına Konya Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğü tarafından tahsil edileceğini belirten kurum yetkilileri, istenen parayı ailenin taksitlendirme yaparak ödemeye başlaması durumunda, yeni aldıkları raporla kuruma başvurabileceklerini ve Yusuf Acar’ın yeniden evde bakım ücreti almaya başlayabileceğini belirtti. 

 

DHA-Sağlık - Türkiye-Konya - Mehmet Kayhan YILDIZ