Bütün gün ayakta çalışanlar dikkat

Tezgâhtar, garson, hostes gibi ayakta çalışanlar için ne babet, ne yüksek; 5 cm topuklu ayakkabı tavsiye ediliyor. Aksi hâlde yorgunluk ve mutsuzluk bizi bekliyor

Yayınlanma
Günümüzün en büyük problemi hareketsizlik. Sağlık problemlerinin dışında bedensel şekil bozukluklarının önemli bir bölümü de hareketsiz kalma mecburiyetiyle yakından ilişkili. Bunların yanı sıra sürekli ayakta kalarak çalışanların da karşılaştığı birçok problem var. Hemen hemen hepimiz yorgunluktan bitap düşmüş bir tezgahtârın nasıl yorulduğunu görmüş, benim gibi bazılarınız da yaklaşıp “Rahat ayakkabı giy, daha az yorulursun” demiş, diyemesek de düşünmüşüzdür. Ya tam gün masadan masaya koşuşturan garsonlar? Onlar da aynı dertten muzdarip. Tıpkı hostesler, AVM güvenlik görevlileri, temizlik görevlileri gibi... Bedenin ve elbette günün bütün yükünü taşıyan ayaklarımıza biraz daha nazik davranmak gerek. Ortopedi Uzmanı Nihat Bağ, gün içerisinde 6-8 saat ayakta kalmanın, kan dolaşımını yavaşlatıp bacak ve ayaklarda yorgunluğa sebep olacağını, bunun da bacak ve ayaklarda şişmeler oluşturabileceğini ifade ediyor. Nihat Bağ, ayakkabı tavsiyelerine geçmeden önce, mevcut ayakkabılarla rahat etmek için silikon tabanlık kullanımının ağrıları azaltabileceğini, şekil bozukluklarında kurtarıcı olabileceğini söylüyor. Ayakta terleme ve dolayısıyla mantar, kötü koku gibi olumsuzlukları önlemek için pamuklu çorap tercih edilmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

Modeli tamam ama rahatlık şart
İşi ne olursa olsun bir kadına “Ayakkabının şekline değil rahatlığına bakın” demek, tek başına yeterli olmayacak elbette. Bunun için ayakkabı alırken mutlaka giyip mağaza içinde dolaşın. Açılır umuduyla dar ayakkabı almayın, yarım ya da 1 numara büyük tercih edin. Mümkünse ‘yüzde 100 deri’ etiketli olanları satın alın.

Ayakkabının tabanı yumuşak olmalı
Sürekli ayakta durmak, varis dışında topuk dikeni, uyuşma ve gün boyu yorgunluk hissine sebep olur. Bunun için kösele gibi sert tabanlı ayakkabılar yerine yumuşak tabanlı, ayağın yerle temasını mümkün olduğunca azaltan ayakkabılar tercih edilmeli. 
İş sonunda mutlaka ayaklar ılık suyla dinlendirilip masaj yapılmalı.

Babet de değil, yüksek de
Topuğu 5 cm’den yüksek ayakkabıların yorduğu malum ama babetler de en az yüksek topuklular kadar yorgun hissetmenize sebep olur. Çünkü her ikisi de omurga duruşunu zorlar. Bugünlerde bot ya da çizme alacaksanız, elastik taban, kırılmayan yumuşaklıkta deri tercih edin. Aksi hâlde oluşacak terleme mantara sebep olabilir.

 

CANAN ERASLAN

Yorumlar