Damar hastasıysanız derinizi kurutmayın

Prof. Dr. Akgül: Kuruyarak tahriş olan ayak ve bacak damarlarının tıkanma riski artıyor.

Yayınlanma
Kalp ve damar hastası yaşlıların deri sağlığına özel önem göstermesi gerektiğini söyleyen İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akgül “Basit ve kozmetik bir problem gibi görünen deri kuruluğu yaşlı hastalarda damar tıkanmasına kadar giden ciddi sonuçlar doğurabilir.” dedi. 

Özellikle bacak damarlarının yaşlanmasına ve bozulmasına sebep olan en önemli etkenin “Kserozis” olarak adlandırılan derideki kuruluk olduğunu anlatan Prof. Dr. Akgül “Bu duruma özellikle damar hastalıkları olan yaşlılarda daha sık rastlanır. Bu kişilerde bütün bedende ama özellikle ayak ve bacaklarda yer yer pullanma ve çatlamalar görülür. Deri kuruluğu şiddetli kaşıntı, döküntüler, enfeksiyonlar ve egzama (mayasıl) gibi deri değişikliklerine sebep olur. Bütünlüğü bozulan deri enfeksiyona açık hâle gelir” dedi.
Deri kuruluğunun en önemli sebebinin yaşlılarda artan su kaybı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Akgül “Ayrıca derinin nemlenmesinde önemli rolü olan aquaporin-3 proteini üretimi yaşla beraber azalır. Bunun yanında  yağ ve ter bezlerinin aktivitesinin azalması, cildin Ph dengesinin bozulması ve hormonal sebepler de derinin kuruyarak dökülmesine sebep olur.” dedi.
Deri kurumasının iç varis, varisli damarın tıkanıklığı, varisli damar iltihabı, lenfödem ve lenf damarı iltihabına sebep olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Akgül “Yaşlılıkta içilen su miktarı azalır. Günde mutlaka 8 bardak su içilmeli, deriyi dışarıdan nemlendirmek için düzenli olarak üre içeren ve Ph’ı düşük nemlendiriciler kullanılmalıdır” dedi.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Yorumlar