Washington Üniversitesi’nde görevli olan Mehmet Sarıkaya’nın yanı sıra; Sami Doğan ve Deniz Yücesoy diş minesini onarıp çü­rükleri yok eden solüsyon ge­liştirerek bu alanda bir ilk ger­çekleştirdiler. Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Washing­ton Üniversitesi’nde Malzeme Bi­limi Mühendisliği bölümünde gö­revli 3 türk kritik bir buluşa imza attılar.

Prof. Dr. Mehmet Sarıkaya ve beraberinde bulunan ekip içeri­sinde yer alan; Yrd. Doç. Sami Doğan ile Deniz Yücesoy diş çü­rüklerini ve sorunlarını tarihe gö­mecek yeni bir tedavi yöntemi ge­liştirdiler.

Söz konusu Türk ekip peplit adı verilen aminoasitten oluşan bir solüsyon üretimi yaptı. Solüs­yon diş minesini oluşturan doğal enzim kısacası; amelogeninin gö­revi görmekte. Buluşu yapılan so­lüsyon diş üzerine sürüldüğünde çürüğün yüzeyi kalsiyum ve fos­fat ile toplanarak mineleşme ya­pıyor.

Ayrıca buda dişin onarılma­sında büyük rol oynuyor. Yapılan ilk testlere göre solüsyonun çü­rük dişte 10 ile 50 mikrometre bo­yuttunda yeni mine oluşturduğu ifade edildi. Bu konuda araştır­macılar solüsyonun diş macun­larına konulması adına çalışma­larına hız verdiler.

Çürük tedavisinin fiyatlarının bu şekilde ucuzlamasına kesin gözüyle bakılmakta.