Uzmanlar virüsün önceki tahminlerden daha uzaktaki bireylere de bulaşmasının mümkün olup olmadığını inceleyecek.

ABD’de yapılan bir araştırma koronavirüsün öksürükle 6 metre, hapşırıkla da 8 metre uzağa gidebildiği sonucuna varmıştı.

BBC News’e konuşan panelin başkanı Prof. David Heymann, panelin ardından maske kullanımı yönündeki tavsiyelerinin değişebileceğini söyledi.

WHO şu anda yalnızca Covid-19 hastalarına ve belirti gösterenlere maske kullanmayı tavsiye ediyor.

Örgüt sağlıklı bireylerin ise virüs bulaşmasının önüne geçmek için diğer insanlara bir metreden fazla yaklaşmaması gerektiğini, fakat risk grubunda birine bakmadığı sürece maske takmasına gerek olmadığını belirtiyor.

Prof. Heymann, yeni araştırmada yer alan bulguların doğrulanması durumunda maske takmanın salgınla mücadelede en az sosyal mesafe kadar, hatta ondan daha etkili olabileceğini söylüyor.

ABD’deki araştırmayı yapan MIT’den Prof. Lydia Bourouiba, her maskenin her partikülü filtre edemeyeceğini fakat maskelerin genel olarak yüze doğru gelen bir hava kütlesini yanlara doğru yönelterek virüs bulaşma ihtimalini azaltabileceğini anlatıyor.

Bu, özellikle kapalı ve havalandırması iyi olmayan ortamlarda başka kişilerle bir arada olanların virüs kapma ihtimalini azaltabilir.

Panelin önümüzdeki birkaç gün içinde toplanması bekleniyor.