60 yaşlarındaki 100 kişi üze­rinde yapılan çalışmada, haftada iki veya üç kez egzersiz yapma­nın yalnızca bazı atardamarları sağlıklı tuttuğu görüldü.

Araştırmacılar, herhangi bir tür egzersizin kalp sorunları ris­kini düşürdüğünü söylüyor. An­cak, doğru zamanda ve doğru miktarda yapılan egzersizin, kalp ve kan damarlarındaki yaşlanmayı tersine çevirebileceği belirtiliyor.

‘The Journal of Physiology’ (Fizyoloji Dergisi)’de yayınlanan çalışmada, katılımcıların yaşam­larındaki egzersiz geçmişlerine bakıldı ve atardamarlarındaki sertlik öl­çüldü. Atardamarlar, kalp ve tüm vücuda kan ulaşımını sağlayan kan damarlarıdır.

Atardamarların her biri tüp şek­lindedir ve insanlar yaşlandıkça sertleşmeye meyilli hale gelirler.

Sağlıksız bir yaşam tarzı da ay­rıca atardamarların yağlı madde­lerle tıkanmasına neden olur.

Amerikalı araştırmacılar, hayat boyu her biri 30 dakikalık periyod­lar halinde haftada iki veya üç kez egzersiz yapmanın, kafa ve boyun bölgesine kan ulaşımı sağlayan orta boydaki atardamarların daha genç kalmasına yol açtığını söylüyor. Buna rağmen, haftada dört kez eg­zersiz yapan kişilerin ise hem daha büyük ana atardamarlarının hem de orta boyuttaki atardamarları­nın daha sağlıklı olduğu belirtiliyor.

Daha büyük olan atardamarlar, göğüs ve karın bölgesine kan ulaşı­mını sağlayan damarlardır.

Yapılan araştırmada beslenme tarzı, sosyal geçmiş ve eğitim un­surlarının dikkate alınmadığı ifade edildi.