European Respiratory Journal’ de yayınlanan araştırmada, elekt­ronik sigara dumanının, zatürreye sebep olan pnömokok bakterile­rinin solunum yolları hücrelerine bağlanmasını kolaylaştırabileceği gösterildi.

Üç farklı deney yapılarak ger­çekleştirilen araştırmada, birinci deneyde insan burun epitel hücre­leri, nikotin bulunan ve nikotin bu­lunmayan elektronik sigara duma­nına maruz bırakıldı.

PAFR seviyelerinin, nikotinli veya nikotinsiz dumana maruz kalan hüc­relerde kontrol grubu hücrelerine göre 3 misli yükseldiği, bu hücre­lere pnömokok bakterileri bulaş­tırıldığında havayollarına yapışan bakteri miktarının da 2 misli arttığı belirlendi.

Fareler üzerinde gerçekleştirilen ikinci deneyde, havayollarını döşe­yen hücrelerdeki PAFR (platelet-ac­tivating factor receptor) seviyeleri­nin ve bunlara yapışan bakterilerin arttığı tespit edildi.

11 sigara kullanıcısı ve 6 elektro­nik sigara kullanmayan kişinin bu­run epitel hücreleri üzerinde ger­çekleştirilen üçüncü deneyde ise, bu kişilerin havayolu hücrelerindeki PAFR seviyeleri ölçüldükten sonra beş dakika için elektronik sigara­dan en azından on nefes çekmeleri istendi. Dumanı çektikten bir saat sonra havayolları hücrelerindeki PAFR seviyelerinin 3 misli yüksel­diği görüldü.

Uzmanlar bu sonuçların, elektro­nik sigaraların da tıpkı tütün sigara­ları ve kirli hava gibi oksidatif strese yol açan serbest oksijen radikalleri ihtiva ettiğini ve bunun da PAFR ak­tivitesini artırdığını gösterdiğini dü­şünüyorlar.

Elektronik sigara dumanına ma­ruz kalan hücrelerde PAFR seviyele­rinin artması, bakterilerin havayol­ları hücrelerine yapışmalarını, bu da zatürre riskini artırıyor.

Sigara dumanı ve hava kirliliği­nin de PAFR seviyelerini artırdığı biliniyor.

Kaynak: 

http://erj.ersjournals.com/ content/51/2/1701592