Yapılan çalışmalar sonucunda, çocukları diğer çocuklardan uzak bir şekilde aşırı temiz evlerde tutmanın, kan kanseri olarak da bilinen löse­miyi tetikleyebileceği ortaya çıktı.

The Inst i tute of Cancer Research’ten (Kanser Araştırmaları Enstitüsü) Profesör Mel Greaves, ya­şamın ilk yıllarında yeterli derecede mikroba maruz kalmamanın, çocuk­ların bağışıklık sistemini kanserojen hale getirebileceğini ifade etti.

30 yıldır yürütülen çalışmalar üze­rinde yapılan analizler bağışıklığı yeteri kadar güçlenme­yen çocukların savunmasız hale geldiği ve grip gibi vakalarda bile bağışıklık sis­teminde işlev bozukluğu meydana ge­lebileceğini gösteriyor.

Böyle bir durumun ise bağışıklık sisteminin, enfeksiyonlarla savaşan ak­yuvarları gereğinden fazla üretmesine neden olarak, lösemiyi tetikleyebile­ceği belirtiliyor.Yapılan analizler son­rasında ortaya çıkan bu sonuçların, lö­semi hastalığının önlenebileceğine dair olasılıkları da yükselttiği ifade ediliyor.

Çalışma sonuçlarına göre, çocukları gündüzleri kreşe bırakmak, emzirmek, dışarda oyun oynamalarını sağlamak ve evleri gereğinden fazla temizleme­mek gibi basit önlemler, bağışıklıklarını geliştirmeye yardımcı olabilir.

Profesör Mel Greaves, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:“Bu araş­tırma, akut lenfoblastik löseminin net bir biyolojik nedeni olduğunu ve bağı­şıklık sistemi yeterince gelişmemiş ço­cukların geçirdiği çeşitli enfeksiyonla tetiklendiğini gösteriyor.

“En önemli çıkarım ise çocuklarda görülen lösemi vakalarının çoğunun önlenebilme ihtimalinin yüksek ol­ması.” Yapılan araştırma, lösemi has­talığıyla ilgili bugüne kadar yapılan en kapsamlı analiz olarak göze çarpıyor.

Lösemi, çocuklarda görülen en yay­gın kanser türü ve Britanya’da her yıl 600’den fazla çocuğu etkiliyor.

Bu tür kan kanserleri, gelişmiş ve varlıklı toplumlarda daha sık görülüyor ve bu durum da çağdaş yaşam biçimi­mizdeki bir unsurun hastalığa yol açı­yor olabileceğine işaret ediyor.

Yapılan çalışmada ayrıca, akut len­foblastik löseminin, çocukları hastalığa meyilli hale getiren genetik bir mutas­yon sonucunda oluştuğu görülüyor.

Yine de bu genetik mutasyonla do­ğan çocukların yalnızca yüzde 1’inde durumun kansere dönüştüğü belirtili­yor.Daha önce hastalığa elektrik kab­lolarının, elektromanyetik dalgaların ve kimyasalların sebep olabileceği söyleniyordu.Bu tahminler Profesör Greaves’in Nature Reviews Cancer adlı bilimsel yayında yer alan araştır­masıyla çürütüldü.

Profesör Greaves, çocuklara yoğurt gibi yiyeceklerle bir iyi bakteri kokteyli verilmesini öneriyor.

Greaves ayrıca, anne ve babaların sık görülen önemsiz enfeksiyonlar ko­nusunda daha rahat davranmasını ve diğer, daha büyük çocuklarla sosyal teması özendirmelerini tavsiye ediyor.

Kan kanserleri alanında çalışan yar­dım kuruluşu Bloodwise’dan Dr. Alas­dair Rankin ise “Anne ve babaların bu çalışmayla paniğe kapılmamalarını isti­yoruz. Güçlü bir bağışıklık sistemi riski biraz daha azaltabilir ama şu anda ço­cukluktaki lösemi vakalarını tamamen önlemek için yapabileceğimiz yöntem yok” diye konuştu.