Günde bir yumurta yiyen kişi­nin, kalp damar rahatsızlıklarına yakalanma riskinin hiç yumurta yemeyenlere kıyasla daha düşük olduğu belirtildi.

Science Daily’nin haberine göre, “Heart” dergisinde yayımla­nan çalışmada, Çin ve İngiltere’den bir grup araştırmacı, yumurta tü­ketimi ile kalp damar rahatsızlık­ları, iskemik kalp hastalığı, başlıca koroner rahatsızlıklar, hemorajik ve iskemik inme arasındaki ilişkiyi inceledi.

Çalışmada, Çin’de 10 farklı coğ­rafi bölgeden, 30-79 yaşlarında, yaklaşık yarım milyon yetişkin ile yürütülen China Kadoorie Bi­obank araştırmasındaki veriler kullanıldı.

2004-2008 yılları arasında seçi­len katılımcılara ne kadar sıklıkla yumurta tükettikleri soruldu ve bu kişiler, hastalık ve ölüm oranları in­celenmek üzere takibe alındı.

Yeni çalışma için araştırmacılar, kanser olmayan, kalp damar rahat­sızlığı veya şeker hastalığı bulunma­yan 416 bin 213 katılımcı üzerinde yoğunlaştı.

Bu gruptaki ortalama 8-9 yıllık ta­kip sonucunda, toplam 83 bin 977 kalp damar rahatsızlığı vakası ve 9 bin 985 kalp damar rahatsızlığından kaynaklı ölümün yanı sıra 5 bin 103 koroner rahatsızlık kaydedildi.

Çalışma döneminin başında ka­tılımcıların yüzde 13,1’inin her gün en az bir yumurta tükettiği ve yüzde 9.1’inin hiçbir zaman ya da çok nadir yumurta tükettiği bildirildi.

Sonuçlar, yumurta tüketmeyen kişilerle karşılaştırıldığında, günlük yumurta tüketiminin genel olarak daha düşük kalp damar rahatsız­lığı riski ile ilişkili olduğunu gözler önüne serdi. Özellikle günde en az bir yumurta tüketenlerin, yüksek gelirli ülkelerle karşılaştırıldığında Çin’de daha yaygın olan hemorajik inme geçirme riskinin yüzde 26, he­morajik inme sebepli ölüm riskinin yüzde 28, kalp damar rahatsızlığı riskinin de yüzde 18 daha düşük ol­duğu görüldü.

Diğer yandan “asla/nadiren” yu­murta tüketenler kategorisine kı­yasla günlük olarak yumurta tüke­ten kişilerin, kalp kasının, çeşitli nedenlerle beslenememesi sonucu ortaya çıkan iskemik kalp hastalığı riskinin yüzde 12 daha düşük olduğu belirtildi.

İskemik inme, inmelerin çoğun­luğunu oluştursa da Çin’deki hemo­rajik inme oranı hala yüksek gelirli ülkelerdekinden daha fazla.

Yumurta, yüksek kaliteli protein, birçok vitamin, fosfolipid ve karo­tenoid gibi biyoaktif bileşenleri de içeriyor.

Yumurta yemenin sağlık üzerin­deki etkilerini araştıran daha önceki çalışmaların çoğunun sonucunda yumurta tüketimi ile koroner kalp hastalığı veya inme arasında önem­siz ilişkiler bulunmuştu.