Araştırma ingilteredeki, Durham Üniversitesine bağlı, Londra’daki  Hijyen ve Tropikal tıp Okulu vakıf araştırma merkezi ( The London School of Higiene and Tropical Medicine ( LSHTM) ) tarafından sağlık koku tarama köpekleri aracılığı ile yaptırılacak .

Şu anda Koku algılama sağlık köpekleri bazı kanser, parkinson ve sıtma gibi hastalıkları bulmada  Eğitildiğini bu köpeklerin İki olimpik yüzme havuzunda bir çay kaşığı şekerin eşdeğeri hastalık kokusunu tespit etme kapasitesine saip oldukları söylendi.

İngiltere hükümeti bu araştırmaya katkıda bulunarak 500 bin pound aktardı .İlk aşamada Ladradors ve Cocker Spaniel  cinsindeki altı köpek, Londra hastanelerindeki Covit-19 hastalarından alınan örnekler kokutularak denenecek. Koronavirüs hastaları tespit edilerek Covid-19 ‘a yakalanmayan insanlar kısa bir sürede ayrıştırılacak .

Sağlık araştırma Merkezi’nin kurucusu Ve ortağı genel müdürüö  Dr. Claire Guest 

Yaptığı açıklamada “bu köpekleri insanları taramada kullanmamızda başarı elde edersek,ilerde bir çok kişinin hayatını kurtaracağız “dedi .

"Bu köpeklerimizi eğitirken ilk aşamada Covid-19 virüsünü tespit etmesinde koku  alacaklarından eminiz' dedi.

Dr Claire Guest, “ İkinci aşamada  Kalabalık yerlerde uygulama'ya başlayacağız. Daha sonra diğer kurumlarla beraber çalışarak daha fazla köpek Eğitmeyi umuyoruz dedi. Denemeler  başarılı olursa bir köpek saat’de 250 kişiyi tarayabilecek kapasitededir,özellikle kalabalık yerlerde havaalanları, metro istasyonları gibi yerlerde kullanılabilinir. 

Bir köpeğin burnunun bir çok hayatı kurtarabileceğinden gurur duyuyoruz" dedi

İngiliz hükümetinden yenilik bakanı James Bethnell de yaptığı açıklamada “ Biyolojik tespit köpekleri zaten belirli kanserleri tespit ediyor ve bu yeniliğin daha geniş test stratejimizin bir parçası olarak hızlı sonuçlar sağlayacağımıza inanıyoruz"dedi.

Doğruluk esastır. Bu nedenle bu deneme bize Covid-19 köpeklerinin virüsü güvenilir bir şekilde tespit edip edemeyeceğini ve yayılmasını durduracağını söyleyecektir “dedi.

Buna benzer denemeler şu anda Amerika Birleşik Devletleri ,Fransa ve Almanya’da deneniyor .

Mehmet Taisi Guzel