Toplam 400.000 klinik Önlük dahil olmak üzere 84 ton sağlık malzemesi geldiği söyleniyor. Fakat bu sayının ne kadar doğru olduğu henüz belli değil.
Türk yetkililer ,Türkiye‘deki ticari bir tedarikcinin  İngiltere’ye ait  olması gereken 84 tonluk koruyucu ekipman siparişinin yerine getirmek için yeterli stoğa sahip olmadığını belirtti.

İngiliz kaynakları İngiltere Hükümeti’nin mümkün olan en kısa sürede nakliyeyi güvence altına almak için şirket ve Türk makamlarıyla birlikte çalıştığını söyledi ancak hiçbir zaman dilimi verilmedi denildi.

Türkiye’nin İngiltere büyükelçisi Ümit Yalçın Sky News TV habere şunları söyledi:
“ Anladığım kadarıyla özel tedarikçi şirkette sorunlar oldu. Şimdi Türkiye İngiltere’nin acil ihtiyaçlarına hızlı bir çözüm bulmak için İngiltere yetkilileri ile işbirliği yapıyor “diyerek  şöyle devam etti .” Türkiye geçen hafta 250.000 adet kişisel koruyucu ekipman bağışlayarak İngiltere’ye yardım etti ve bu sefer Türkiye İngiltere makamlarına bu ticaret sorununu Çözmelerine yardımcı olmaya çalışıyor“ dedi .

 ümit Yalçın Ankara’daki İngiliz büyük Elçiliğinin 19 nisan pazar günü Türkiye dışişleri Bakanlığı’na resmen başvurulduğunu doğruladı.

Yalçın yetkililerin süreci hızlandırmak için hemen yardımcı olduklarını ve pazartesi günü bazı eksikliklere rağmen prodesürü yapıldı dedi.


Türkiye’nin İngiltere büyükelçisi Ümit Yalçın

Geçen hafta perşembe günü Türk şirketinin İngiltere sağlık kuruluşu ile temasa geçerek koruyucu ekipman ve 400.000 Önlük siparişi konusunda anlaştığı biliniyordu.
İki gün sonra topluluklar sekreteri Robert Jenrick,” Çok önemli ek sevkiyat“ adını verdiği ekipmanın pazar günü geleceğini günlük basın toplantısında  duyurdu .fakat bu ekipmanlar pazar günü sevkiyat yapılamadı .

Bunun nedeni Türk tedarikçisinin bu ekipmanları ihrac  etmek için Türkiye‘deki sağlık Bakanlığı’na internet üzerinden başvuru yapmamıştı. Bakanlık bu sağlık ekipmanlarını koronavirüs durumu nedeniyle bazı kısıtlamalar getirdi .Sağlık Bakanlığından izin alınmadan ihraç etmek yasaktı.
Türk makamları şirketin  ihraç izni başvurusuna yardımcı olarak pazartesi günü sonuçlandırdılar.
Ancak şirketin beklenen ürünleri ve yeterli hacmi üretmeye imkanı olmadğı ortaya çıktı.

Türkiye sağlık bakanlığı, İngiltere’ye sağlık ekipmanları konusunda bizzat yardımcı olacağını açıklandı.

İngiliz basını , Sağlık çalışanlarının koronavirüs hastaları tedavisi'nde Önlük ve koruyucu maske sıkıntısı çektiği bir dönemde baskı altında olan hükümetin bu gecikmesini utanç verici olduğunu dile getirdi .

Hükümet yetkilileri iki askeri uçağın,  "Brize Norton’da " Türkiye‘ye uçmak için geri kalan sağlık ekipmanlarını getirmek için bekletildiğini söyledi. Uçakların salı günü ayrılması planlanmıştı fakat savunma kaynaklarından alınan bilgiye göre bu planın şu anda askıya alındığı söylendi.


Kaynak Sky News .