Diyetleri başarısız kılan en büyük etken, “aç kalmak”. Çünkü diyet denilince akla, gün içinde tüketilen bütün yiyecekleri kısıtlamak, belki de öğünleri ortadan kaldırmak geliyor. Oysa yediklerinizi biraz değiştirerek iştahı azaltmak, özellikle kadınlarda bazen kriz haline gelen tatlı ihtiyacını ortadan kaldırmak, az yiyip çok doymak mümkün. Kilo verirken aklımızda tutmamız gereken ilk şey kendi metabolizmamızı tanımak ve “eski alışkanlıklardan kurtulmak”. 
Her ne kadar son dönemlerdeki moda diyetler, belirli besinleri “istediğin kadar yeme”ye izin verse de, tek yönlü beslenme, bilimsel çalışan diyetisyenler tarafından tavsiye edilmiyor. Sağlıklı beslenmenin temeli, her besin grubundan dengeli olarak tüketmek… Vücudun dengesini bozmadan, sağlık için zayıflarken, sağlığımızdan olmamak için ne yiyelim? Nelerden uzak duralım? Florance Nightingale Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özgür Şamilgil, aç kalmadan kilo vermek ya da kilosunu kontrol etmek isteyen kişilerin tercih etmesi gereken yiyecekleri sıraladı.

Göbek yağlarına  karşı yeşil çay

Yeşil çayın içindeki  “kaşesin” isimli içeriği ile karın çevresindeki yağların yakılmasını kolaylaştırıcı etkisi olduğu düşünülüyor. Bu etkinin yeterli olabilmesi için günde 5-6 bardak içilmesi gerekiyor. 
Sirke kalorisiz lezzet:  Salataya lezzet vermek için kalorisiz bir seçenek arıyorsanız sirke çok uygun bir seçenek. Üstelik kısıtlı da olsa bazı araştırmalar yağ yakmayı kolaylaştırdığını düşündürüyor.
Greyfurt: Sindirimi uzun süren ve bol miktarda lif içeren greyfurt; yağ yakıcı özelliğe sahip olmasa da daha az kalori alarak kendinizi tok hissetmenize yardımcı olur. Yemekten önce yarım greyfurt yer ya da yarım bardak greyfurt suyu içerseniz yemek sırasında daha az yiyeceğiniz için daha az kalori almış olursunuz.

Yemeğe salata yiyerek başlayın

Ana öğünlerden önce tüketilen yiyecekler daha az kaloriyle çabuk doymaya yardımcı olur. Örneğin yemekten önce bir fincan kahve içmek iştahı azaltır. Ayrıca yemeğe salatayla başlamak hem mide kapasitesinin bir bölümünü dolduracağı hem de “çok çiğne çabuk doy” ilkesine uyduğu için tercih edilmelidir. Özellikle marul midede yer kaplayan ve su içeriği bol bir besindir. Yemeğe marul salatası ile başlarsanız midenizde yağlı gıdalara daha az yer bırakırsınız. Ayrıca bilimsel çalışmalar yediğimiz ilk lokmadan 20 dakika sonra beyine “doydum” sinyalinin gittiğini söylüyor. Salata, ağır ağır yenilen bir yiyecek olduğu için yemeğin süresini de uzatır ve sıra makarna pilav gibi yiyeceklere geldiğinde o kadar da aç hissetmezsiniz.  Ayrıca salatınıza vücutta yağ yakıcı etkisi olduğu kanıtlanmış olan sirke de ekleyebilirsiniz.

Metabolizmanın tetikleyicisi Acı biber 

Acı biber içerdiği kapsaisin isimli madde sayesinde metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye destek oluyor. Acı biber, yedikten 3 saat sonra metabolizma hızını iki katına çıkarıyor. Eğer mideniz sağlamsa, öğlen yemeklerinde tüketeceğiniz pul ya da sivri biber, günlük kalori harcamanızı artırabilir. 
Kalorisiz atıştırmalıklar: Atıştırmalıkların en güzeli çiğ sebzeler. Bir şeyler atıştırmak istediğinizde,  fazla kalori almadan açlığınızı yatıştırmak ve doymak için çiğ kabak, havuç, salatalık, biber, domates en uygun seçenekler olarak görünüyor. 

Tok tutanlar
4 kaşık kuru fasulye 1 dilim ekmek yerine geçiyor

Siyah fasulye, barbunya, mercimek, nohutla tok kalmak elinizde. Baklagiller, protein ve lif içeriği yüksek olduğundan yavaş sindiriliyor ve uzun süre tok tutuyor.
Elma, armut ye iştaha dur de: Elma, armut gibi meyveler özellikle kabuğundaki lif miktarının fazla olması sayesinde, biraz da tam olgunlaşmamış haliyle tüketildiğinde daha az yemek yeme ihtiyacını azaltıyor. Uzun süre çiğneyerek yenildiği içinde tokluk duygusu artıyor.
Yulaf geç acıktırır:  Yulaf en kaliteli karbonhidrattır. Bol miktarda lif ve sağlıklı karbonhidrat yani şeker içerdiğinden kahvaltıda tüketilmesi yağ yakılmasını kolaylaştırır sık acıkmayı engeller. Kahvaltıda sütle birlikte 2-3 kaşık yulaf tüketebilirsiniz.
Avokado ile kilolara geçit yok: Bu tropik meyve içerdiği faydalı yağ, protein ve yüksek lif oranı sayesinde hem lezzetli hem de doyurucu kilo almayı engelleyici besinler arasında gösteriliyor.

Beyaz tokluk bir kase yoğurt

Birçok çalışma yoğurdun kilo vermeye yardımcı olduğunu, protein içeriği sayesinde tok tuttuğunu gösteriyor. Üstelik ev yapımı yani probiyotik içeriği yüksek olan yoğurdun sindirimi kolaylaştırıcı, bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği de bulunuyor. Vücudumuz proteini yakarken çok daha fazla kalori harcıyor.

Giritlilerin gizli sağlık formülü 

En uzun ve sağlıklı yaşayan kilo sorunu olmayan topluluklardan biri olan Giritlilerin günde yaklaşık 200-300 gr keçi peyniri tükettikleri biliniyor. Yeşillikle beslenen keçilerden elde edilen peynirin içerdiği yağ asidinin tok tutucu ve kilo verdirici özelliği olduğu düşünülüyor.

Tatlı krizini tarçınla yenin

Tarçının insülin direncini azaltarak, kan şekerini dengelediğini gösteren çalışmalar var. Bu sebeple tatlı krizine girenlere, çikolata, şekerleme ya da diğer tatlılara saldırmamaları için kahve, çay ya da yoğurdun içine tarçın karıştırmaları öneriliyor. Ayrıca yeşil elmanın üzerine ekildiğinde yağ yakılmasına yardımcı oluyor. Özellikle diyabetlilerde tatlı ihtiyacının azalmasında çok işe yarıyor. Günde 5-6 gr taze çekilmiş toz halinde tüketilmesi öneriliyor.

Yeşil kahvenin kaç kalorilik hatırı var?

Son yıllarda bildiğimiz kahvenin kavrulmamış hali olan yeşil kahve de diyetisyenler tarafından önerilmeye başladı. Kısıtlı sayıdaki araştırmalara göre içerdiği yağ yakıcı özelliği olan klorojenik asit sayesinde kilo vermeye yardımcı oluyor ve bu arada kan şekerini dengeliyor. 
Kavrulmuş kahveyse yemek öncesi içildiğinde iştahı frenleyerek az yemenizi sağlıyor .