Mehmet Taisi Guzel /KKTC
KKTC ‘de düzenlenen “Crown IVF” tüp bebek sempozyumun 9’uncusu 23-24 Mayıs tarihleri arasında Kaya Ertemis Otelinde yapıldı.
Sempozyuma İngiltere, Avustralya, Amerika gibi değişik ülkelerden 80 in üzerinde Tüb bebek uzmanı Profösör ve konsultanın katıldığı toplantıda üreme sağlığı ve IVF de güncel konular problemler ve gelişmeler tartışıldı.
Toplantının ev sahipliğini KKTC de bulunan Crown IVF kliniğin sahibi Dr. Halil İbrahim Tekin, İngiltere’den, Liverpool kadın hastanesinin tüp bebek bölümü şefi, Dr. Mehmet Rafet Gazvani yaptı.
 
DR. Gillian Lockwood (IVF Midlans. Tamworth.UK
DR. Catherine Hayden.Leeds Fertility,UK
Sempozyumun birinci gününde konuşmacılar;
Dr. Gillian Lockwood, Dr Catherine Hayden, profesör
Chris Yapp, Anthony Rutherford, Rachel Gregoire,Jane Blower konuşmalarında
IVF tedavisinin tehlikeli yanları, Digital teknolojide tıp’da değişen etkenler, IVF tedavisinde hastalarla bire bir ilgilenme ve IVF ‘in hastalara uygun olup olmadığı tartışıldı.
Dr.Chiris Yapp Koru Consulting UK
Anthoney Rutherford Leeds Fertility. Leeds UK
Rachel Gregoire, Liverpool Women Hospital
Jane Blower, University Hospital of Leicester
Sempozyumun ikinci gününde ise sırayla konuşmacılardan;
James Lawford Davies, Dr Maryam Parisaei, Profösör Alan Pacey, Dr Cengiz Cinnioğlu, Dr Cihan Halıcığil, Miss jess England, Claire Rutherford ,
Hastalarda IVF tedavisinden sonraki hamilelik dönemindeki etkenler , hastaların psikolojik vakaları ,Hukuksal sorunlar,
Sperm bankalarının ısı sıcaklığı ve sperm bağışları hastaların sperm satın alırken dikkat ettiği seçenekler ve bilgilerin gizlilikleri tartışıldı .
James Lawford Davies, Partner Hill Dickenson LLP
Dr Maryam Parisaei, Homerton Hospital, London UK
Professor Alan Pacey MBE, University of Sheffield, Sheffield UK.
Dr Cengiz Cinnioglu, iGenomix.com
Dr Cihan Halicigil Chief Embryologist, Carolinas Fertility Institute, Charlotte, USA
Claire Rutherford, Crown IVF, CYPRUS
Proğramın sonunda da Crown IVF kliniğin hastalara yapılan servisler bilgilendirildi.
Crown IVF kliniğin şefi Dr HALİL İbrahim Tekin’de konuşmasında toplantının son derece verimli geçtiğini söyledi. Burda bu konudaki dünya çapında uzmanları KKTC ye davet ederek hep beraber bilgi paylaşımı yaptığımızı aynı zamanda misafirlerimizin fırsat buldukça dinlenip kısa bir tatil yaptıklarını KKTC’ nin tanıtımına katkıda bulunduklarını dile getirdi.
Dr HALİL ibrahim Tekin kliniğe başvuran hastaların çoğunluğunun ingiltere’den ve diğer avrupa ülkelerinden geldiğini bu hastaların bütün sorunlarını ihtiyaçlarını profesyonel çalışan kalabalık Bir ekibimle çözmeye çalışıyoruz dedi.Yaklaşık 29 yıldır bu mesleği yürüttüğünü söyleyen Tekin , 20 bin in üzerinde tüb bebek dünyaya getirdiğini bu ailelerin bir çoğunun çocukları ile birlikte 3 -4 yaşında olunca kliniğe ziyarete gelerek mutluluklarını yüzlerinde okuyorum.Mutlu aileleri görünce benim bütün yorgunluğumu gideriyor dedi.