Bu bölgedeki demir konsantras­yonunun kokain kullanım süresi ile doğrudan bağlantısı olması çarpıcı oldu. Diğer bir deyişle, daha uzun süre kokain kullananlarda demir birikiminin daha fazla olduğu gö­rüldü. Aynı zamanda, vücudun di­ğer bölümlerinde ise hafif derecede demir eksikliği olduğu tespit edildi.

Dr Karen Ersche, “Vücudu­muzda ,sağlık ve hastalık için de­mirin önemli rolü vardır. Demir kana oksijen taşıyan ve depolan­masını sağlayan kan hücrelerinin yapımında kullanılır. Kandaki de­mir eksikliği organ ve dokuların ih­tiyacı olan oksijeni almaması anla­mına gelir. Diğer taraftan, beyindeki aşırı demirin, sinir dokusunun (nö­rodejenerasyon) bozulumu ile ilgili olan hastalıklarda sık gördüğümüz hücre ölümüyle ilişkili olduğunu da biliyoruz” dedi. Araştırmacılar şimdi, demir ve kokain alımının bir­birlerini karşılıklı nasıl etkilediğini kesin olarak kanıtlamayı amaçlıyor.

Beyinde aşırı demir nörodejene­rasyon ile ilişkili olsa da, kokain bağımlılığı Alzheimer veya Parkin­son hastalığı riskinin artmasına yol açan bir fikir bulunmuyor.

Araştırma bağımlılığa karşı bi­yolojik önlemlerin alınabilmesi için gelecekte uygulanabilecek tedavi­lere bir umut ışığı oldu.

Kaynak: 

http://www.cam.ac.uk/research/ news/cocaine-addiction-leads-to-build-up-of-iron-in-brain