Ancak ABD’nin Güney Amerika’daki askeri birliklerinin başında bulunan Amerikalı General Robert Abrams, elde ettikleri istihbarat bilgilerinin bu bilgiyi doğrulamadığını söylüyor. Ancak kaç vakanın tespit edildiğinin bilgisini vermiyor.

NK News’in yönetici editörü Oliver Hotham da, Çin ve Güney Kore’ye komşu olan Kuzey Kore’de virüse rastlanmamış olmasının mümkün olmadığını; ancak muhtemelen salgın halinde çok sayıda insana yayılmamış olduğunu söylüyor:

“Gerçekten önlemleri çok erken hayata geçirdiler. Büyük bir yayılmayı önlemiş olmaları mümkün.”

Kuzey Kore, Ocak ayı sonunda ülke sınırlarını kapatmış; o dönem ülkede olan yüzlerce yabancıyı da karantinaya almıştı.

Ülkede 500 kişinin hâlâ karantinada olduğu, on bine yakın kişinin de kişisel tecrit altında olduğu tahmin ediliyor.

Peki Kuzey Korelilerin pandemiden haberi var mı?

Hotham’a göre ülkedeki çoğu insan dünya çapındaki salgından haberdar:

“Basında fazla sayıda pandemi haberi yapıldı. Uluslararası durumu ve ülkele alınan önlemleri her gün gazetelerin sayfalarında görmek mümkün.”

Kookmin Üniversitesi’nde araştırmacı olan Fyodor Tertitskiy de, ülkede virüsün yayılmasını önlemek için geniş çaplı bir eğitim kampanyasının sürdüğünü söyledi.

Kuzey Kore’de sağlık sistemi, özellikle önleyici bakım konusunda benzer ekonomilere sahip ülkelere kıyasla gelişmiş durumda. Kişibaşına düşen yıllık gelirin aynı olduğu başka ülkelerle kıyaslandığında, Tertitskiy’ye göre, Kuzey Kore’nin sağlık sistemi çok daha iyi. Tıp fakültelerinde eğitim veren doktorlar mümkün olduğunda batı ülkelerinde eğitim görüp geri dönüyor.

Ancak yıllardır uygulanan yaptırımlar, tıbbi malzeme eksikliği ve doktor sayısının yetersizliği, özellikle başkent ve birkaç büyük şehir dışındaki bölgelerde sorunlara yol açıyor. Kırsal kesimde suyu akmayan, elektriği olmayan hastaneler var.