Boynunuzdaki ağrı geçmek bilmiyor mu? Sırtınızdan kolunuza doğru yayılan ağrı, bazen de uyuşma mı hissediyorsunuz?  Kalp hastalığınız olmamasına rağmen nefes aldığınızda göğsünüzde bir batma oluyor mu? Ağrılarınız aldığınız ağrı kesici ilaçlara rağmen geçmiyor mu? Kendinizi sürekli yorgun hissediyor, eklemlerinizde tutukluluk problemi mi yaşıyorsunuz? Bu sorulardan bir kısmına “evet” diye cevap verdiyseniz miyofasiyal ağrı sendromu hastası olabilirsiniz.
Bir tür romatizma olan miyofasiyal ağrı sendromu, özellikle 25-50 yaş arasındaki ofis çalışanlarının hayatını zindan ediyor. Masa başında uzun süre çalışmak, bilgisayar kullanmak, telefonu baş ile boyun arasında sıkıştırarak konuşmak, duruş bozuklukları, stres, ağır yük taşımak, uzun süre ayakta kalmak bu ağrıları artırabiliyor. Miyofasiyal ağrı sendromunun teknolojik ve stresli çalışma hayatının bize armağanı olduğunu söyleyen Acıbadem Fulya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Selda Özçırpıcı, bu ağrıların çoğunlukla fıtık ağrısı ile karıştırıldığını ve yanlış tedavi yüzünden bir türlü geçmediğini ifade etti.

BİR TÜR ROMATİZMA

Eklem dışı romatizma grubunda yer alan miyofasiyal ağrı sendromunun kaslarda veya deri altındaki sinir noktalardan kaynaklandığını söyleyen Prof. Dr. Selda Özçırpıcı, bu sendromun genellikle bel, boyun ve sırt bölgesinde görülse de, aslında kas dokusunun olduğu her yerde ortaya çıkabildiğini vurgulayarak şu bilgileri verdi:  “Belirtiler tutulan kas grubuna ve ağrının yansıdığı bölgeye göre değişiyor. Örneğin kalp ağrısı gelişebiliyor, bel veya boyun fıtığı gibi klinik bulgular görülebiliyor”

AĞRI KESİCİ GEÇİRMEZ

Bu sendromun genellikle bel veya boyun fıtığı ile siyatik gibi başka hastalıklarla karıştırıldığını ve sıklıkla gözden kaçtığını hatırlatan Prof. Dr. Özçırpıcı, “Ağrı kesiciler ağrıyı dindiremediği için hastalar tanı konuluncaya dek ağrılarla yaşamak zorunda kalabiliyor. Üstelik ağrılar bazen hastaların acil servise başvurmalarını gerektirecek kadar şiddetli olabiliyor. Güçlü ağrı kesiciler hastaları kısa süre rahatlatsa da, ağrılar tekrar başlıyor” diye konuştu.