Londra merkezli Bozca-Der’in toplumda, “halk sağlığı bilincinin oluşturulmasına katkıda bulunmak ve koruyucu hekimliğin yaygınlaş­masını teşvik etmek amacıyla dü­zenlenen ücretsiz seminerler de­vam ediyor. Bozca- Der Başkanı Mehmet Şar, “Sağlıklı yaşam konu­sunda toplumun bilinçlenmesi, far­kındalık kazanması oldukça önem­lidir” dedi.

Bu bağlamda Aşure dağıtımının yapıldığı gün, dernek binasında ‘Prostat Kanseri’ konulu seminer de düzenlendi. Aşure paylaşımına Haringey Belediye Başkanı Sheila Peacock, İngiltere Alevi Kültür Mer­kezi ve Cemevi Başkanı Hüseyin Üzüm, eski başkanlardan Hüseyin Çiftçi, İAKM- Cemevi Başkan Yar­dımcısı Mustafa Demir, Sayman Ab­bas Boyraz, Kadın Kolları Başkanı Zeynep Köse de de katıldı. Kazan­larda pişirilen aşure paylaşımı ar­dından sağlık semineri düzenlendi.

Sağlık seminerinin konuşmacı­ları Patoloji Uzmanı İsmail Bulut ile Aile Hekimi (GP) Dr. Ali Doğan, katılımcılara değerli bilgiler verdi.

Dr. Bulut ve Dr. Doğan’ın ver­diği bilgilere göre; özellikle 40-50 yaş üstü erkeklerde görülen ‘Pros­tat’, erkeklerde en sık görülen kan­ser türlerinden birisi. Sıklık ba­kımı; dünyada 100 binde 28 iken, Türkiye’de bu oran 100 binde 37.

Amerikan Kanser Derneği’nin (AKD) verilerine göre; her 5-6 er­kekten birinin hayatı boyunca pros­tat kanseri ile karşılaşma riski bu­lunuyor. Dünyada her 3 dakikada bir kişiye prostat kanseri tanısı ko­nulurken, 14 dakikada bir de pros­tat kanserine bağlı yaşam kaybı gerçekleşiyor. Dolayısıyla 40 ya­şından itibaren her erkeğin yıllık prostat muayenesini ve kan tahlille­rini mutlaka yaptırması gerekiyor. Prostat kanserinin belirtileri; idrar yapma güçlüğü, idrar akışında kuv­vet azalması, menide ya da idrarda kan görülmesi, boşalma esnasında ağrı, kasık bölgesinde rahatsızlık hissi, kemik ağrıları ve sertleşme bozukluğu olarak sıralanıyor.

Prostat kanseri tedavisinde kan­serin büyüme hızı, yayılım durumu, hastanın genel sağlık durumu ve uygulanacak tedavinin etkinliği­nin yanı sıra, olası yan etkilerine de bağlı olarak farklı tedaviler ter­cih edilebilir. Eğer prostat kanseri erken bir evrede ise hemen tedavi yerine takip önerilebilir. Cerrahi seçeneği ise prostat kanserinde en yaygın ve etkili tedavi yöntem­lerindendir. Robotik, laparoskopik ve açık cerrahi yöntemler mevcut olup her bir cerrahi yöntem has­taya göre tercih edilmelidir.

NELERE DİKKAT ETMELİ?

Prostatla ilgili şikayetlerin ge­nelde kış aylarında arttığını görü­lür. Prostata bağlı idrar yapmaya yönelik sıkıntıları olan hastalar soğuk havalarda daha sık ve daha az idrar yapabildikleri için kış ay­larında şikayetleri artar. Bunun ne­deni ise vücut ısısının özellikle ba­cak ve ayaklarda düşmesini takiben mesane rahatsızlık hissi artması ve daha az idrar miktarı olmasına rağ­men mesanenin boşaltılma isteği­nin artmasıdır.

Bu tip şikayetleri olan hastaları­mıza özellikle ayak ve bacaklarını üşütmemelerini ve kahve ya da çay tüketimlerini azaltmaları tav­siye ediliyor.