Yapılan yeni bir çalışmaya göre, Birleşik Krallık’ta görülen on pros­tat kanseri vakasından dördü geç teşhis ediliyor. Uzmanlar, prostat kanserinin Birleşik Krallık genelinde görülen en yaygın kanser türü olma yolunda ilerlediğini ve erken teşhisin hayati önem taşıdığını ifade diyor.

Şubat ayı için yayımlanan veri­ler, Birleşik Krallık’ta prostat kan­seri nedeniyle hayatını kaybeden erkek sayısının ilk kez, göğüs kan­seri nedeniyle hayatını kaybeden kadın sayısını geçtiğini gösteriyor.

Hayır kuruluşu Orchid tarafın­dan yayımlanan raporda, prostat kanseri vakalarının yüzde 37’sinin üçüncü veya dördüncü aşamada teşhis edilmesinin oldukça endişe verici olduğu belirtiliyor. Raporda ayrıca, kanser vakalarından dörtte birinin acil servislerde teşhis edil­diğine de yer veriliyor.

Hayır kuruluşu Orchid, nüfusun yaşlanmakta olduğunu ve prostat kanserini önlemek için acil önlem­ler alınması gerektiğini söylüyor.

Orchid’in başkanı Rebecca Porta, konuyla ilgili şu açıklama­larda bulundu: “Prostat kanseri 12 yıl içinde Birleşik Krallık’taki en yaygın kanser türü haline gelecek ve teşhis, tedavi ve hasta bakımı ko­nusunda potansiyel bir krizle karşı karşıyayız. Hemen acil önlemler alınması gerekiyor.”

Orchid tarafından yayımlanan raporda, Birleşik Krallık’taki öncü prostat kanseri uzmanlarının gö­rüşlerine yer verildi ve prostat kan­serinin ülke genelindeki durumunu görmek için önceden yayımlanmış olan veriler incelendi.

 Elde edilen veriler NHS England, National Prostate Cancer Audit (Ulusal Prostat Kanseri Denetimi) ve hayır kurumları gibi kuruluşlar­dan alındı.

Rapora göre, prostat kanserine yakalanan hastaların yüzde 42’si, hastaneye sevk edilmeden önce hastalık belirtileriyle iki veya üç kez aile hekimlerine göründüler. Has­taların yüzde 6’sının ise hastaneye sevk edilmeden önce beş veya daha fazla kez hastalık belirtileriyle aile hekimlerine göründüğü belirtiliyor.

Bart’s Health NHS Trust’tan Üro­loji Doktoru Profesör Frank Chi­negwundoh, konuyla ilgili şöyle konuştu: “Birleşik Krallık’taki kan­ser vakalarının yüzde 25’i ileri aşa­mada teşhis ediliyor. Toplumun prostat kanseri konusunda daha bilinçli olduğu ve daha fazla kan­ser taraması yapılan Amerika Birle­şik Devletleri’nde bu oran yalnızca yüzde 8. İleri düzeydeki prostat kan­seri vakaları tedavi edilemez olduğu için, hastaların tedaviye ihtiyacı olup olmadığını anlamak adına er­ken teşhis çok önemli.”

Prostat kanserinde teşhis için kullanılan PSA (Prostat Spesifik An­tijen) testi, 50 yaşın üzerindeki tüm erkeklere ücretsiz olarak yapılıyor.

UK National Screening Commit­tee (Birleşik Krallık Ulusal Tarama Komitesi) yöneticisi Profesör Anne Mackie, bu testin dünya genelinde kullanılmadığını, çünkü, bu testin bazı önemli vakaları teşhis edeme­yebileceğini söylüyor.

Profesör Mackie ayrıca, prostat kanseri taraması ve tedavisi için şu anda birçok araştırma yapıldı­ğını da sözlerine ekledi.