Sağlık Bakanı Fahrettin Koca,TBMM'de koronavirüsle ilgili oturumda konuştu:

"Dünya Sağlık Örgütü'nün pandemilerle mücadelede önemli olarak gördüğü iki nokta var: Kapsamlı bir sağlık sistemi ve bunun beraberinde getirdiği güçlü bir liderliktir.

"Laboratuvar sayımız 25 ilde toplam 36’ya çıkacaktır. İki vakıf üniversitesinin devreye girmesiyle birlikte, bugün itibarıyla 18 merkez çalışıyor.

"Yarın itibariyle hızlı tanı kiti devreye girmiş olacak. Yakında neredeyse bütün büyük şehirlerde test yapabiliyor olacağız. Bugüne kadar 10 bini aşkın test yaptık. Hedef günlük 10-15 bin test. Kendi yerli tanı kitimizi geliştirdik.

"Devletimizin bu iki hayati güce sahip olduğuna milletimizin inancı tamdır.

"Hastalığın ülkemizde yayılarak bir salgın halini alması durumunda kamu ve özel sektörün birlikte hizmet vereceği, 13 bin 211'i ileri düzeyde olmak üzere toplam 25 bin 466 erişkin yoğun bakımı kapasitemiz söz konusu.

"Son dönemde açtığımız şehir hastanelerine rağmen yatak sayımız Avrupa ve OECD ortalamalarının altındadır, 10 bin kişiye 28 yatak düşmektedir. OECD ortalaması 40'tır.

"Yoğun bakım yatak durumunda ise şanslı durumdayız. Erişkin ve çocuk yoğun bakımlar dahil 100 bin kişiye Almanya'da 29, İtalya'da 13, Fransa'da 12 yoğun bakım yatağı bulunuyor iken ülkemizde bu sayı 40'tır.

"99 bin 797 hasta odamız tek kişilik olup gerektiğinde izolasyon veya yoğun bakım yatağı olarak kullanılabilir."