65 yaş üstü ve kronik hastalıklara sahip olan kişilere uygulanan kısıtlamalardan büyük fayda görüldüğünü belirten Bakan Koca şunları söyledi:

"Koronavirüs salgınıyla ilgili kısıtlar büyük oranda kaldırıldı... 65 yaş üstü büyüklerimiz sabah 10 ile akşam 8 arasında dışarı çıkabilecektir... Kısıtın neredeyse tümden kalkmış olmasının anlamı dezavantajın ortadan kalkması değildir."

"65 yaş üstü büyüklerimize sokağa çıkma yasağı konmadan önce vakaların yüzde 15,7'si bu yaş grubundandı. Sokağa çıkma yasağından sonra bu oran yüzde 7,5'a düştü. Hastalığa yakalanma oranı yaklaşık yüzde 50 oranında azalmıştır. Evde kalarak elde edilen bu sonuçlar dışarıda tedbirlere tam uyumla sürdürülmelidir."

Bakan, son koronavirüs rakamlarını da açıkladı. 

Buna göre son 24 saatte 922 yeni vaka ile toplam vaka sayısı 173.036'ya, 17 can kaybı ile toplam ölüm sayısı da 4746'ya yükseldi.

'Yurt dışından gelen tüm vatandaşları taramadan geçirmek istiyoruz' 

Koca, "Yurt dışından gelenlere test ve karantina olacak mı?" sorusuna ise şu yanıtı verdi: 

"Yurt dışından gelen tüm vatandaşları sağlık taramasından geçirmek istiyoruz. Ateş yüksekse, bulgu varsa, en ufak şüphe varsa hastanede tedavisini planlıyor olacağız. Takvimle bu planlandı. Almanya'ya ne zaman açılacak... Ülkelerle görüşülerek takvimde mutabık kalındı. O ülkelerde vaka durumunu bilmek istiyoruz. Seferler yapıldığında o ülkelerde bir risk olduğunu görürsek yeniden değerlendirme süreci içinde olacağız."

"İstanbul ve İzmir gibi illerde vaka sayısının azaldığını, bu illerde daha kontrollü olduğunu rahat söyleyebilirim" diyen Bakan Koca, "1 Haziran sonrası Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kısmi bir artışın olduğunu" aktardı. 

Diyarbakır'da artış 

Diyarbakır'da 100 vakaya varan bir artışı gördüklerini söyleyen Bakan Koca, "Kültürel, nişan gibi nedenlerden dolayı artış var. Vatandaşımızın daha hassas davranması, tedbiler noktasında katı davranmamız gerekiyor. Ankara için yükseliş vardı, bugün için düşüşe geçmiş oldu. Konya'da bir fabrika ve iki yerleşim yerinde yükseliş olduğunu gördük. Bugün itibariyle Konya'da düşüş olduğunu söyleyebiliriz." diye konuştu.