Bayram tatili nedeniyle sağlık kuruluşlarında yoğunluğun artabileceğine dikkat çekilen genelgede hizmetlerin aksatılmaması için alınacak tedbirler konusunda "Sağlık hizmetleri; ihtiyaç duyulduğu anda bekletilmeksizin ve 24 saat esasına dayalı olarak verilmesi gereken özellikli bir hizmettir. Sağlık hizmetlerinin bu özelliği, hekim ve tüm sağlık çalışanlarımızın, çoğu zaman mesai kavramı olmaksızın ve özellikle de bayram ve tatil günlerinde fedakârlık göstererek çalışmalarını gerektirmektedir. 16- 19 Temmuz 2015 tarihlerine isabet eden Ramazan Bayramı tatilinde çeşitli sebeplerle hastane acil servislerine müracaatlarda önemli artış olması ve dolayısıyla iş yükünün artması muhtemeldir. Bu nedenle, Ramazan Bayramı tatili süresince, Bakanlığımıza, Üniversitelere ve özel sektöre ait, acil sağlık hizmeti vermekle yükümlü olan sağlık tesisleri bünyesindeki acil servislerin, artması muhtemel olan bu iş hacmini karşılayabilecek şekilde düzenlenmesi, gerektiğinde artan ve değişebilen ihtiyaçlara uygun olarak süratle takviye edilebilecek nitelikteki tedbirlerin önceden alınması gerekmektedir" ifadeleri kullanıldı.


Bayram Süresince Sunulacak Sağlık Hizmeti Genelgesinde yer alan bilgiler, şöyle:


"-Acil servis hizmetleri, 16/10/2009 tarihli ve 27378 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 'Yataklı Sağlık Tesislerinde Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ', yoğun bakım hizmetleri ise 20/07/2011 tarihli ve 28000 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 'Yataklı Sağlık Tesislerinde Yoğun Bakım Hizmetlerinin Uygulama ve Esasları hakkında Tebliğ' hükümlerinde belirtilen esaslara uygun olarak planlanmalı ve yürütülmelidir. 


- Acil sağlık hizmetleri ile hasta sevk ve nakil işlemlerinin 112 Komuta Kontrol Merkezi aracılığı ile İl Ambulans Servisi Başhekimliği Komuta Kontrol Merkezi ile koordinasyon sağlanarak verilmesi esastır. Bu nedenle, Acil Sağlık Hizmetleri Çağrı Kayıt ve Operasyon Yönetim Sistemindeki verilerin ilgili hastane yönetimlerince sürekli güncellenmesi sağlanmalı, hasta sevk-nakil ve ambulans hizmetlerinde aksaklığa sebebiyet verilmeyecek şekilde gerekli organizasyonlar yapılmalıdır. 


- Hastanelerin acil servislerinde, laboratuvar, görüntüleme ve diğer teşhis ve tedavi birimleri ile hasta yatırılan tüm kliniklerde yeterli insan gücü, tıbbi donanım, lüzumlu sarf malzemesi, ilaç, serum vb. ihtiyaca göre bulundurulması ve lüzumu halinde takviye edilebilmesi amacıyla gerekli planlama ve organizasyonlar önceden yapılarak sorumlu ve ilgililere gerekli bildirimler yapılmalıdır.


- Tüm nöbet hizmetlerinin 24 saat hizmet sürekliliği esasına göre planlanması ve hizmet sunumunda her hangi bir olumsuzluk ve aksaklığa meydan verilmeksizin hizmetin yürütülebilmesi amacıyla ilk ve acil yardım, laboratuvar, görüntüleme ve klinik hizmetlerinin verilmesinde görev ve sorumlulukları bulunan tüm kurum, kuruluş ve ilgili birimler ile bunların sorumlularına gerekli tedbirlerin alınması ile ilgili hususlar önceden tebliğ edilmelidir.


- Radyoterapi hizmetlerindeki aksamaların, hastaların tedavi süreçlerini olumsuz etkileyebileceği göz önünde bulundurularak bünyesinde radyoterapi merkezi bulunan sağlık tesislerinde verilen radyoterapi hizmetlerinin, bayram tatili süresince de planlanan tedavi protokollerine uygun olarak sürdürülmesi ve hasta mağduriyetine meydan verilmemesi için gerekli önlemler alınmalıdır.


- Diyaliz hizmeti verilen birimlerde hizmetler aksatılmamalı, ihtiyaç sahibi hastaların tedavilerine tedavi planına uygun olarak devam edilmelidir. 


- Bakanlığımıza bağlı sağlık kurum ve kuruluşlar bünyesinde oluşturulan evde sağlık hizmet birimleri vasıtasıyla sunulmakta olan evde sağlık hizmetleri kapsamında; önceden planlanmış ev ziyaretleri, hastaların devam etmekte olan ilaç uygulaması, pansuman ve benzeri tıbbi bakım, tedavi ve işlemlerinin bayram tatiline isabet eden günlerde de aksatılmadan sürdürülmesi amacıyla ilgili birim sorumluları tarafından gerekli nöbet düzenlemelerinin yapılarak evde sağlık hizmetlerinin devamı sağlanmalıdır."

 

 

DHA - Sağlık - Türkiye - Ankara