ABD’de bulunan Stanford Üni­versitesi Tıp Bölümü’nün yaptığı bir araştırmaya göre stres başlı başına hücreler üzerinde meydana getirdiği değişiklikler yüzünden kilo almanıza sebep olabiliyor.

Hücre Metabolizması (Cell Me­tabolism) adlı tıp dergisinde salı günü yayımlanan araştırmaya göre kronik stres yeni yağ hücrelerinin oluşmasına neden oluyor.

Sürekli stresli olduğumuz za­man salgılanan glükokortikoid adlı hormon, belli tipte hücrelerin yağ hücresine dönüşmesine, bu da kilo almamıza yol açabiliyor.

O yüzden sadece stresli oldu­ğumuz zaman tükettiğimiz besin­lerin değil, stres seviyesinin belli bir süre boyunca yüksek olması­nın da kilo alımına sebep olduğu meydana çıktı. Bugüne kadar stres hormonu kortizol salgılandığı zaman insanlarda kilo alımının görülmesinin nedeni stre­sin iştaha yol açması olarak açıklanı­yordu.

Stanford Üniversitesi araştırma­cıları ise glükokortikoid adı verilen hormonun etkilerini farelerde araş­tırma kararı aldı.Mikroskop altında yapılan incelemelerde, glükokortikoid adlı hormonun sürekli yüksek seviye­lerde bulunmasının yağ hücrelerinin meydana çıkmasına yol açtığı görüldü.

Hormonun seviyesinin inip çıkma­sının ise hücreler üzerinde bir etkisinin olmadığı gözlemlendi. Hatta glükokor­tikoid adlı hormonun sınırlı bir süre boyunca çok yüksek olmasının da bir etkisinin olmadığı belirlendi. Özellikle 24 saat boyunca yüksek stres hormo­nuna tabi olan farelerde yağ oranının iki katına çıktığı görüldü.Bu yüzden araştırmanın başında bulunan Mary Teruel, yağ oluşumunun gıda alımıyla değil stresin süresiyle ilgisi olduğunu söylüyor.Teruel, araştırmanın labora­tuvar ortamında yapılmasına rağmen insanlarda da benzer etkilerin görüle­bileceğini ancak daha fazla testin ya­pılması gerektiğini belirtti.

Teruel, araştırma sonuçlarına ba­karak gün içinde stresli olmanın idare edilebilecek bir durum olduğunu an­cak bunun gece de devam etmesinin sakıncalı olduğunu aktardı.