Cambridge Üniversitesi’nden bilim insanları, tabağınızdaki ye­meklerin kanserin büyüme ve yayılma hızını etkileyebileceğine dair kanıtların artmakta olduğunu söylüyor. Hayvanlar üzerinde yapılan ve Nature dergisinde yayınla­nan araştırmalara göre meme tü­mörleri asparajin olmadan büyü­mekte zorlandı.

Bir aminoasit (proteinlerin yapı taşı) olan asparajin, adını kuşkonmazdan (asparagus) alı­yor. Asparajin, kuşkonmazın yanı sıra kümes hayvanlarının etinde, deniz ürünlerinde ve pek çok başka gıdada bulunuyor. Bi­lim insanları kanserlerin ihtiyaç duyduğu gıdalardan yola çıkarak gelecekte yeni tedaviler geliştirmeyi umuyor. Cambridge Ensti­tüsü Kanser Araştırma Merkezi tarafın­dan yürütülen araştırmada agresif bir meme kanseri türüne yakalanan fareler üzerinde yapılan araştırmalarda fareler genellikle birkaç hafta içinde ölüyordu.

Fakat asparjin oranı düşük olan gı­dalarla beslenen farelerde tümörler bü­yümekte zorlandı.

Prof. Greg Hannon “Bu çok büyük bir değişiklikti” diyor ve ekliyor: “Belli kanser türlerinin belli gıdalara bağımlı olduğuna yönelik kanıtların arttığını gö­rüyoruz. Gelecekte hastaların diyetle­rini buna göre ayarlayabilir veya ilaç­lar kullanarak kanser hücrelerinin bu besinlere erişimini kısıtlayabiliriz. Böy­lece terapilerin etkisi artar.” Geçen yıl da Glasgow Üniversitesi’nden araştır­macılar serin ve glisin türü aminoasit­lerin alınmaması durumunda bağırsak kanseri ve lenfomanın gelişmesinin ya­vaşladığını fark etmişti.

Tümör başlangıçta nadiren ölüm­cül ancak metastaz sonucu yayılma­sıyla ölümcül hale geliyor. Kanserli bir hücre yayılırken büyük değişimlerden geçiyor. Tümörden ayrılıyor, dolaşım sisteminde hayatta kalıyor ve başka bir yerde yayılmayı başarıyor. Araştırma­cılara göre kanserli hücre asparjini bu süreçlerde kullanıyor. Ama kuşkonmaz sevdalılarının şimdilik korkmasına ge­rek yok: Bu araştırmalar henüz insan­larda yapılmadı ve asparjinden kaçın­mak da zor.Bilim insanları uzun vadede kanser hastalarına tüm besinler açısın­dan dengeli fakat içinde asparjin olma­yan gıdalar verileceğini düşünüyor.

Cambridge Enstitüsü Kanser Araş­tırma Merkezi’nin baş klinisyeni Prof. Charles Swanton’a göre “L-asparaginase adlı ilacın, asparjin bağımlısı olan akut lenfoblastik lösemi tedavisinde hali­hazırda kullanılıyor olması ilginç bir durum. Swanton, “Gelecekte bu ilacı meme kanseri hastaları da kullanabi­lir” diyor. Fakat bulgularla ilgili daha fazla araştırma gerekiyor.

Meme Kanseri Şimdi örgütü yöne­ticisi Barones Delyth Morgan, bu araş­tırmanın bulgularına bakarak hastaların büyük diyet değişikliklerine gitmeme­sini söylüyor.