Sağlık Bakanlığının internet sitesinde yer alan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın da Twitter'dan paylaştığı "Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu"nun güncel verilerine göre, bugün 30 bin 395 test yapıldı, 1977 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu.

Son 24 saatte 57 hasta vefat etti, 4 bin 782 hasta iyileşti. Toplam test sayısı 1 milyon 265 bin 119, vaka sayısı 133 bin 721 ve vefat sayısı 3 bin 641 oldu.

Toplam yoğun bakımdaki hasta sayısı 1260, solunum cihazına bağlı hasta sayısı 665ve iyileşen sayısı 82 bin 984 olarak kayıtlara geçti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, yoğun bakıma ve solunum cihazına ihtiyaç duyan hasta sayısının azaldığını ancak sokağa çıkma kısıtlamalarına ara verilen günlerden kaynaklanan beklenen bir artış görüldüğünü söyledi. 

@drfahrettinkoca tarafından yapılan numaralı Twitter paylaşımını geçin

Türkiye'de 2 Mayıs'ta toplam test sayısı da 1 milyon 111 bini aştı. 

Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının tespit edildiği 11 Mart'tan bu yana salgının yayılmasıyla ilgili en güncel veriler günlük olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından Twitter üzerinden ya da düzenlediği basın toplantılarıyla paylaşılıyor. 

vaka

İllere göre can kaybı ve vaka sayılarıyla ilgili açıklamalar konusunda ise belirli bir takvim bulunmuyor. 

Bu veriler genellikle, Bakan Koca'nın basın toplantısı düzenlediği zamanlarda kamuoyuyla paylaşılıyor. İl il vaka sayısına dair son veriler 10 Nisan'da paylaşıldı. Buna göre, en fazla vaka görülen 10 il ve vaka sayıları şöyle:

İl Vaka Sayısı
İstanbul 28014
İzmir 2884
Ankara 2032
Kocaeli 1702
Konya 1690
Bursa 1545
Sakarya  1014
Isparta 602
Yalova 491
Zonguldak 463

Koca 3 Nisan'da yaptığı açıklamada da, nüfusa göre en riskli illerin İstanbul, Ankara, İzmir ve Konya olduğunu belirterek, 25 ilde can kaybı olmadığını ve en fazla can kaybının İstanbul olduğunu söylemişti. 

Türkiye'de virüse karşı hangi önlemler alındı?

Türkiye'de koronavirüs salgını nedeniyle son olarak, 30 büyükşehir ve kömür işletmelerinde çalışan nüfusun yoğun olması nedeniyle riskli görülen Zonguldak'ta 1-2-3 Mayıs tarihlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 

Uygulamanın Ramazan ayı boyunca hafta sonlarında sürmesi bekleniyor. 

Söz konusu 31 ilde yaklaşık 64 milyon kişi, yani Türkiye nüfusunun yüzde 78'i yaşıyor.

Türkiye'de sokağa çıkma yasağı ilan edilen iller
Türkiye'de sokağa çıkma yasağı ilan edilen iller

Sokağa çıkma yasağı ilan edilen iller şöyle:

Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van ile Zonguldak.

Türkiye koronavirüs
Türkiye koronavirüs

Türkiye'de daha önce alınan önlemler kapsamında ilk, ortaokullar ile liseler 16 Mart haftasında tatil edildi ve okulların en erken 30 Nisan'a kadar kapalı kalmasına karar verildi. 

Restoran, kafe, bar, gece kulübü gibi mekanların faaliyetleri geçici olarak durduruldu. 

Ligler ertelenirken, birçok etkinlik de iptal edildi. 

Halka ülke dışına seyahat etmemeleri ve ayrıca mecbur kalmadıkça evden çıkmama çağrısı yapıldı. 65 yaş üstüne de sokağa çıkma yasağı getirildi. 

Ayrıca yurtdışından gelenlerden ilk etapta 14 gün kendilerini tecrit etmeleri istenirken, daha sonra virüsün tespit edildiği yerlerdem gelenler öğrenci yurtlarında karantina altına alınmaya başlandı.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, yeni koronavirüs tehlikesi ortadan kalkıncaya kadar cami ve mescitlerde cemaatle namazlara ara verildiğini açıkladı.

Münferit namaz kılmak isteyenler için camiler bazı istisnalarla açık olacak.