Unutkanlık bütün ya da kısmi hafıza kaybı olu­şumuyla ilgili zihinsel bir durumdur.Kazalar, Alzheimer gibi hastalık­lar, alkolizm, herhangi bir beyin ha­sarı, travmalar, hastalıklar, uyuştu­rucu madde kullanımı unutkanlığın başlıca sebepleridir. Unutkanlığın ortak belirtileri isim, numara, ya­şanmış belirli olayların unutulması ve hatırlanamaması, bilinç bulanık­lığı, bilindik yüzleri tanıyamamadır.

Sağlıklı beslenmek unutkanlık­tan korunmak için çok önemlidir. Bireylerin beslenme şekli bütün gerekli mineral ve vitaminleri içer­melidir. Özellikle yaşlı insanlar ve unutkanlık problemi yaşayan her­kes kola, kahve, çay, alkol, beyaz un ve ürünleri, yapay gıda boyaları, beyaz pirinç, kimyasal katkı madde­lerinden uzak durmalıdır. Her gün en az 3 öğün beslenmelidir. Fosfor­dan zengin süt, badem, fındık, ceviz, meyve tüketilmelidir.

İncir, portakal, elma, üzüm, kuru üzüm, kuru incir gibi meyveler ha­fıza kaybı için yardımcı olacaktır. Elma fosfor ve potasyum gibi fay­dalı mineral ve vitaminleri içermesi sebebiyle hafıza kaybı tedavisi için önemli bir meyvedir. Ceviz beyin hastalıklarının üstesinden gelmek için çok faydalı içeriğe sahiptir. Adaçayı beynin korteks bölümüne etki ederek konsantrasyonun geliş­mesine yardımcı olur. Badem beyni güçlendirir. Beyin yorgunluklarına etki edici özelliği vardır. Fesleğen, biberiye ve biberler hafızayı güçlen­diren diğer baharatlardır.

B vitaminleri folat, tiamin, vita­min B6 ve vitamin B12’lerini içerir. Unutkanlıktan korunmada aktif gö­revleri vardır. Vücutta B12 yetersiz­liği periferal sinir sisteminin zarar görmesine yol açar. Folat ve B6 vi­taminleri bilişsel fonksiyonlar için önemlidir.

Beyin, fonksiyonlarını yerine ge­tirmek için çeşitli norotransmitter maddelere ihtiyaç duyar. B vitamin­leri, beyinin ihtiyaç duyduğu bu maddelerin vücutta sentezlenme­sine yardımcı olur. Böylece beyin, fonksiyonlarını düzgünce yerine ge­tirir. Tahıllar, ekmek, makarna, bul­gur, kuru baklagiller, et, süt, peynir, yeşil yapraklı sebzeler, avokado, yumurta, meyveler B grubu vita­minlerinden zengindir.

Yetersiz su içmek vücutta su­suzluk yaratarak bilinç bulanıklığı, hafıza problemlerine sebep olabilir. Unutkanlıktan korunmak için yete­rince su tüketmek çok önemlidir.

Balık yağında bulunan omega-3 yağ asitlerinden olan EPA ve DHA, beyin fonksiyonlarının yerine geti­rilmesinde önemli rol oynarlar.

Magnezyumun merkezi sinir sis­temi üzerinde önemli görevleri var­dır. Yaban mersini flavonoidlerden zengindir. Flavonoidler beyne kan akışını arttırarak beyin fonksiyon­larının artmasına yardımcı olur. Ayrıca beyinin hafıza ile ilgili olan bölümünde biyokimyasal sinyalle­rin izlediği yolu düzenleyerek ha­fızanın gelişmesine katkı sağlarlar.

D vitamini, unutkanlıktan korun­mak için önemlidir. Bunun için gün­lük 15 dakika güneşe çıkmak faydalı olacaktır. Bunun yanı sıra yumurta sarısı, karaciğer, yağlı balıklar D vi­tamini içerirler. Bu besinleri tüket­mek hafızayı geliştirecektir.