Londra’nın ünlü Thames Nehri kıyısında bulunan kültür ve sanat etkinliklerinin düzenlendiği Southbank semtindeki Oxo Tower galeri salonunda Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği Kültür, Turizm ve Tanıtma Müşavirliği ev sahipliğinde düzenlenen "Hilye-i Şerif" temalı serginin açılışına, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, İslam Kültür Sanat Platformu (İKSP) Genel Sekreteri ve Başbakan Başmüşaviri Abdülkadir Özkan, KKTC Londra Temsilcisi Büyükelçi Oya Tuncalı, Londra Din Hizmetleri Müşaviri Mahmut Özdemir, Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) İngiltere Başkanı Turhan Özen, sergide yer alan eserlerin sahibi ve Koleksiyoner Mehmet Çebi, Birleşik Krallık'ta yerleşik Türk ve yabancı sanatseverlerin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç açılışta yaptığı konuşmada, böylesine ilham verici bir sergiye Londra'da ev sahipliği yapmanın, başkentin kültürel ve sanatsal çeşitliliğini zenginleştiren önemli bir tecrübe olduğunu kaydetti.

BİLGİÇ: “BİR ŞÖLEN NİTELİĞİNDE”

Bilgiç, kendi kimliğimizi, kültürümüzü ve değerlerimizi bizden sonraki kuşaklara aktarmanın hem yurt içinde hem de yurtdışında çok büyük değer taşıdığını ifade etti. 

Dünyadaki önemli kültür merkezlerinden birisi olan Londra’da bu serginin açılmasının önemine değinen Bilgiç, “Peygamber Efendimizi Hz Ali’nin rivayeti üzerinden tasvir ediyor. Bunların her biri bir açıdan bakıldığında soyut bir resim gibi. Bir başka açıdan ise modern sanatların sınırlarını zorlayan yönleri var. Sergiyi ziyaret edenler bakımından bir şölen niteliğinde diyebilirim” şeklinde konuştu.

ÖZKAN: “SERGİ ÇOK ÖNEMLİ BİR DÖNEMDE LONDRA’DA”

İslam Kültür Sanat Platformu (İKSP) Genel Sekreteri ve Başbakan Baş Müşaviri Abdülkadir Özkan, koleksiyonu Londra’ya getiriyor olmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyduklarını ifade ederek; “Özellikle son yıllarda Batı da İslam düşmanlığının, İslam korkusunun ve Müslümanların olağan şüpheli ilan edildiği, yaygınlaştırılmaya çalışıldığı bir dönemde, biz İslam’ın gerçek yüzünün yani sevgi boyutunu ve Hz. peygamberi bu hilyeler ile sanat üzerinden insanlığa anlatmaya çalışıyoruz” dedi. Serginin çok önemli bir dönemde Londra’ya geldiğini belirten Özkan, Londra’daki serginin insanlık adına önemli katkı sunduğuna inandıklarını ifade etti.

Koleksiyonuyla ilgili bilgi veren Mehmet Çebi, Hilye-i Şerif koleksiyonuna ait bir serginin Londra'da gelmesinin önemine dikkat çekerek, Londra'da sergilenen eserlerin son 10 yılda üretildiğini eserlerin sadece Türk sanatçılara ait değil aralarında aynı zamanda İranlı, Mısırlı ve Suriyeli sanatçıların parçalarının da bulunduğunu söyledi.

Hilye-i Şerif’in Peygamber Efendimizin kelimeler ile yapılan portresi olduğunu belirten Cebi, “Nisan ayı Kutlu Doğum haftası olarak kutlanıyor. Hz Peygamberin ve onun her türlü güzelliğinin insanlara anlatılmasına vesile kılınan bir hafta olarak, bir ay olarak kullanılıyor. Biz de Hz Peygamber’i sanat yoluyla nasıl anlatırız, anlatabiliriz diye yıllardır düşünüyorduk. Bunun en güzel yolunun da Hilye-i Şerif’ten geçtiğini zaman içerisinde keşfettik. Ağırlıklı olarak bu konuda sanat faaliyetlerine yön vermeye ve bu tarz çalışan sanatçıların eserlerini toplamaya başladık. Londra’daki sergimiz bundan sonraki çok daha büyük sergilerin bir habercisidir” dedi. Çebi, serginin Londra’daki sanat severler tarafından sevileceğini umduklarını söyledi.

Londra Kültür, Turizm ve Tanıtma Müşaviri Selçuk Can da böyle bir serginin Londra'da ilk defa gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, İslami sanatların Londra'ya tanıtılması anlamında serginin büyük önem taşıdığını söyledi. Can, İngiliz halkının sergiye yoğun ilgi göstermesini beklediklerini ifade etti.

Sergi, Oxo Kulesi'nde, 17 Nisan'a kadar ziyarete açık kalacak.