Başbakan Yardımcısı Yıldırım Tuğrul Türkeş, bir ülkede insanları bir arada tutan unsurların başında dilin geldiğini belirterek, "Türk dili de hem coğrafi yaygınlığı hem de konuşan nüfus sayısı bakımından, dünyada yaşayan en büyük ve zengin dillerden biridir." değerlendirmesinde bulundu.

Türk Dil Kurumunun (TDK) 84'üncü kuruluş yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımlayan Türkeş, anayasal kurumlardan biri olan TDK'nin 12 Temmuz 1932'de Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla kurulduğunu hatırlattı.

Türkeş, Türk dilinin öz güzelliğini meydana çıkarmak, yeryüzü dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmek amacıyla faaliyete başlayan kurumun, hem Türk dilini incelemek hem de elde edilen sonuçları yayınlamakla görevlendirildiğini belirtti. Başbakan Yardımcısı Türkeş, söz konusu amaçla toplantılar düzenlemek, Türk dilinin ihtiyaçlarını belirlemek, halk dilinden derlemeler yapmak ve yapılan çalışmaları yayınlamakla görevli olan TDK'nin ilk günden bugüne çalışmalarını hız kesmeden sürdürdüğünü ifade etti.

Dilin bir milletin olmazsa olmazı olduğuna dikkati çeken Türkeş, "Bir ülkede insanları bir arada tutan unsurların başında dil gelir. Türk dili de hem coğrafi yaygınlığı hem de konuşan nüfus sayısı bakımından, dünyada yaşayan en büyük ve zengin dillerden biridir." ifadelerini kullandı.