Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki Türk Tiyatrosu, kurulduğu 1950 yılından bu yana sadece Balkan ülkelerinde değil, Avrupa'nın farklı kentlerinde de Türkçe oyunlar sahnelerken, faaliyetlerini aynı hızla geleceğe de taşımayı planlıyor.
Makedonya'daki kültür sahnesinde uzun süredir varlığını koruyan Türk Tiyatrosu Müdürü Atilla Klinçe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tiyatronun 65. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla hazırlanan "Emin Adımlarla Hedefe" isimli monografiyi ve tiyatronun gelecek planlarını anlattı.
Türk Tiyatrosu'nun Makedonya'da bir "kültür markası" haline geldiğini vurgulayan Klinçe, gerek Balkanlar'da gerekse Avrupa genelinde tiyatro oyunları sergileyen ve Makedonya Kültür Bakanlığınca finanse edilen tek kurum olmaktan memnuniyet duyduklarını söyledi.
Klinçe, "Makedon Ulusal Tiyatrosu ile her zaman güncel olmaya çalışıyoruz. Bizi mutlu eden, diğerlerinden farklı kılan ve hem ülkede hem de yurt dışında tanınmamızı sağlayan geleneksel Türk tiyatrosu ile Avrupai modern faaliyetlerden bir sentez oluşturup gösteri düzenleyebiliyor olmamızdır. Türk Tiyatrosu, Balkanlar'da ve Avrupa'da ana dilinde tiyatro faaliyetleri gerçekleştiren tek kurumdur" diye konuştu.
Türk Tiyatrosu'nun bugüne dek elde ettiği başarılardan övgüyle söz eden Klinçe, ülkenin önde gelen tiyatro sanatçılarının yanı sıra en iyi yönetmenler, kostüm ve set tasarımcıları ile bestecilerin de kendileriyle çalıştığını aktardı. 
"Bu kurumun temel işlevi, Türkçe gösteriler üretmek olacak"
Klinçe, başarılı çalışmaları ve hizmetlerinden dolayı Türk Tiyatrosu'nun dört yıl önce Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge İvanov tarafından Liyakat Nişanı'na layık görüldüğünü anımsatarak, "Makedonya'da sanatın hakiki motoru" olarak adlandırdığı Türk Tiyatrosu'nun katıldığı uluslararası tiyatro festivallerinde de birçok ödüle layık görüldüğünü kaydetti.
Bunun kendileri için gurur verici olduğunu kaydeden Klinçe, kuruluşundan beri Üsküp'teki Arnavut Tiyatrosu ile aynı binayı paylaştıklarını, yakın zamanda kendi modern binalarına kavuşmayı beklediklerini dile getirdi.
Klinçe, şehrin en ulaşılabilir kesiminde inşa edilen yeni tiyatro binasına yaklaşık iki yıl içerisinde taşınmayı planladıklarını belirterek, "Burası, tek başına olacağımız ve daha iyi imkanlarımızın olacağı mükemmel bir bina. (Binanın) On bin metrekarelik alanda iki tiyatro sahnesine sahip olması planlanıyor" dedi.
Yeni binada, çalışmak isteyen yaşatıcı gençlere açık alternatif bir sahnenin daha olacağını söyleyen Klinçe, "Bu kurumun temel işlevi, Türkçe gösteriler üretmek olacak. İyi tiyatro oyunları ve Türk kültürünün tanıtımı önem verdiğimiz noktalar olacak" ifadesini kullandı.
Klinçe, Makedonya Kültür Bakanlığının finansman desteğiyle hazırlanan "Emin Adımlarla Hedefe" monografisinin de tiyatronun yarım asırdan daha uzun bir süredir yaptığı faaliyetlere tanıklık ettiğini anlatarak, hem Türkçe hem de Makedonca hazırlanan ve içinde 366 fotoğraftan oluşan bir albümün de bulunduğu monografinin, Türk Tiyatrosu'nun 50. yılı dolayısıyla hazırlanan eski monografinin devamı niteliğinde olduğunu bildirdi.