Bosna Hersek Milli Futbol Takımı 2014 Dünya kupası elemeleri kapsamında oynadığı son maçında Litvanya'yı yenerek tarihinde ilk defa Dünya Kupası'na katıldı.
 
Litvanya'nın Kaunas kentindeki Dariaus ir Gireno Stadyumu'nda yapılan maçın ilk yarısı golsüz berabere sona erdi. Maçın ikinci yarısında daha etkili bir oyun ortaya koyan Bosna Hersek, 68. dakikada Vedad İbişeviç'in attığı golle öne geçti.
 
Maçın sonuna kadar oyunu kontrol altında tutan Bosna Hersek maçı 1-0 skorla kapattı ve tarihinde ilk defa Dünya Kupası'na katılmaya hak kazandı.
 
Dariaus ir Girėno Stadyumu'nda oynanan maçı yerinde izlemeyi fırsat bulamayan Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da yaşayan taraftarlar ise maçı kentin merkezindeki BBI Alışveriş Merkezi önünde açık alanda izledi.
 
Tarihi zaferi Türk bayrağı açarak kutladılar
 
Maçın bitmesinin ardından, başta başkent Saraybosna olmak üzere, ülke genelindeki kentlerinde caddelere akın eden vatandaşlar, Bosna Hersek'in ilk defa Dünya Kupası'na katılmanın sevincini yaşadı. Ellerinde Bosna Hersek ile Türk bayrakları taşıyan taraftarlar "Bosna şampiyon", "Bekle bizi Brezilya" şeklinde sloganlar attı.
 
BBI'dan Marşala Tita Caddesi üzerinden Başçarşı'ya doğru ilerleyen binlerce Bosna Hersek'li taraftarlar, ellerinde 6 zambağın bulunduğu eski Bosna Hersek bayrağını taşıdı ve zaman zaman tekbir getirdi.
 
Taraftarlar ayrıca cadde boyunca havai fişek attı. Başkent Saraybosna ve ülkenin diğer kentlerinde yaşayan Bosna Hersek'li vatandaşların sevinç kutlamaları devam ediyor.
 
Bu arada 1992-1995 yılları arasında kanlı bir savaş yaşayan Bosna Hersek'te başta Saraybosna olmak üzere diğer kentlerde caddelere dökülen halkın, savaştan sonra ilk kez böylesi coşkulu bir sevinç yaşadığı kaydedildi.
 
"Dünya Kupası'na katılmasaydık, haksızlık olurdu''
 
Bosna Hersek Milli Futbol Takımı, Saraybosna'ya geldi.
 
Litvanya maçının ardından özel uçakla Saraybosna'ya gelen Bosna Hersek Milli Takımı, Saraybosna Havalimanı'nda çiçeklerle karşılandı.
 
Teknik Direktör Safet Suşiç, havalimanında düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, ülkesinin Dünya Kupası'na katılmasında katkısı olan herkese teşekkür etti.
 
Elde ettikleri bu büyük başarıdan dolayı tüm oyuncuları kutlayan Safet Suşiç, "Biz 4 yıldır beraber çalışıyoruz ve bu 4 yıl içerisinde kaliteli bir ekip kurmaya çalıştık. Bu zaman içerisinde hiçbir problem yaşamadık. Dolayısıyla takım içindeki bu atmosferden dolayı bu akşam ödüllendirildiğimizi düşünüyorum" diye konuştu.
 
Suşiç ayrıca, taraftarların destekleri olmadan böyle bir başarıyı elde etmenin çok zor olduğunu belirterek, Bosna Hersek Futbol Federasyonu Başkanı Elvedin Begiç ve tüm görevlilerin gerekli şartları yerine getirdiklerini, dolayısıyla oyuncuların tek düşüncesinin karşısındaki her rakibi yenmek olduğunu vurguladı.
 
Suşiç, "Dünya Kupası'na katılmamış olsaydık, haksızlık olurdu'' dedi.
 
Bu arada, Suşiç'in konuşması sırasında, Bosna Hersekli futbolcular hep birlikte, "Saraybosnalı Safet" (Oy Safete sayo Sarayliyo) adlı ünlü Sevdalinka şarkısını söyledi.
 
Bosna Hersek Futbol Federasyonu Başkanı Elmedin Begiç ise havaalanıda milli takımı karşılayan tüm taraftarlara teşekkürlerini ifade ederek, "Elemeler boyunca birçok maçın tarihi olduğunu söyledik. Fakat biz bugün tarih yazdık. Bosna Hersek Milli Takımı ve Futbol Federasyonu bu ülkenin tarihine girdi. Bugün Brezilya'dayız. Herkese ve özellikle tarftarlarımıza çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.
 
Milli takımın defans oyuncusu Emir Spahiç ise Bosna Hersek'in tüm kentlerinden kendilerine destek veren taraftarlara çok minettar olduklarını söyledi.
 
Basın toplantısın ardından havaalanından otobüsle kent merkezine doğru hareket eden oyuncuları, taraftarlar coşkuyla karşıladı.