Trabzonspor Hukuk Kurulu avukatı Hakan Orhan, 2010-2011 sezonu şampiyonluğuna ilişkin UEFA'ya yaptıkları başvurunun reddedildiğini bildirdi.

Hakan Orhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzonspor'un, 9 Mayıs 2014 tarihli şikayeti üzerine UEFA Disiplin Kurulu'nun, Fenerbahçe ve Türkiye Futbol Federasyonu hakkında açtığı soruşturmanın tamamlandığını belirtti.

"Şike" sürecinin yaşandığı iddia edilen 2010-2011 sezonu şampiyonluğu konusunda TFF'nin bir ceza vermemesi nedeniyle UEFA'ya başvurduklarını anımsatan Orhan, "UEFA Disiplin Kurulu da müfettiş raporları doğrultusunda bir karar verdi. Fenerbahçe ve Türkiye Futbol Federasyonu hakkındaki şikayetimiz reddedilmiştir. Red gerekçesi henüz kulübe bildirilmemiştir" dedi.

Hakan Orhan, Fenerbahçe'nin Trabzonspor'la ilgili başvurusunun da UEFA tarafından reddedildiğini ifade ederek, Trabzonspor'un suçsuz bulunduğuna karar verildiğini kaydetti.

Trabzonspor FIFA'ya kadar gidecek

Trabzonspor'un 5 gün içinde gelmesini beklediği gerekçeli kararın ardından UEFA Temyiz Kurulu'na başvuruda bulunacağı, bundan da olumsuz sonuç alınması halinde konunun FIFA'ya taşınacağı bildirildi.

Trabzonspor Kulübü, "şike sürecinin yaşandığı 2010-2011 sezonuna ilişkin olarak ulusal ligde gerekli disiplin yaptırımlarının uygulanması ve Trabzonspor'un hakkının teslim edilmesi için" UEFA'ya başvuruda bulunmuştu.

Fenerbahçe de "Trabzonspor'un 3 maçta şike ve teşvik eylemleri" yaptığını iddia ederek UEFA'ya başvurmuştu.

Trabzonspor'a 10 bin avro ceza

UEFA, 2014-2015 sezonu UEFA müsabakalarına katılım için gerekli olan formları uygun bir şekilde doldurmadığı için Trabzonspor Kulübü'ne 10 bin avro da para cezası verdi.

Fenerbahçe'ye de ret

UEFA, Fenerbahçe'nin, Trabzonspor'la ilgili şikayet başvurusunu da reddetti. Fenerbahçe, "Trabzonspor'un 3 maçta şike ve teşvik eylemleri" yaptığını iddia ederek, 18 Haziran 2014'te UEFA'ya başvurmuştu. UEFA'dan, her iki ret gerekçesi hakkında da açıklama yapılmadı.

Fenerbahçe Asbaşkanı Deniz Tolga Aytöre: "Beklediğimiz bir karardı"

Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Deniz Tolga Aytöre, Trabzonspor Kulübü'nün 2010-2011 sezonu şampiyonluğuna ilişkin UEFA'ya yaptığı başvurunun reddedilmesinin bekledikleri bir karar olduğunu söyledi.

Deniz Tolga Aytöre, FB TV'ye yaptığı açıklamada, yargı kararlarını konuşmama prensipleri olduğunu belirterek, "Trabzonspor'un 9 Mayıs'taki başvurusunda belirli başlıklar vardı. UEFA Disiplin Kurulu, başvuruyu olduğu gibi reddetti. Daha önce UEFA disiplin müfettişinin verdiği rapor da aynı doğrultudaydı. Bizim beklediğimiz sonuçtu. Bundan sonra karşı takımın hukukçularının başvuracağı hukuki yerler var" dedi.

"Şahıslar hakkında karar verilmedi, daha sonra verilecek" şeklinde duyumlar aldıklarını vurgulayan sarı-lacivertli kulübün yöneticisi, "Kararı iyi okumak ve anlamak lazım. Trabzonspor'un 9 Mayıs tarihli başvurusunda bu talep de var. Bu da reddedildi" ifadesini kullandı.

FIFA'nın yetkili olduğu yönünde spekülasyonu yapılan başka konunun varlığına değinen Aytöre, "CAS kararını bir daha okumak lazım. Kimin yetkili olup kimin yetkili olmadığı CAS kararında açık şekilde yer alıyor. UEFA disiplin müfettişinin raporundan önce de zaten yetkili mercinin neresi olduğu belliydi" diye konuştu.

Konu ile ilgili Trabzonspor Kulübü'nden yapılan resmi açıklama şöyle:

"Trabzonspor Kulübü, Türkiye Süper Ligi'nde 2010/2011 sezonunda yapılan şike eylemleri nedeni ile 9 Mayıs 2014 tarihinde Fenerbahçe ve Türkiye Futbol Federasyonu hakkında UEFA ve FIFA'ya şikâyetçi olmuştur. Şikâyet nedeniyle UEFA tarafından Fenerbahçe Kulübü ve Türkiye Futbol Federasyonu hakkında soruşturma açılmıştır.

Fenerbahçe Kulübü'nün 18 Haziran 2014 tarihli şikâyeti nedeniyle, Trabzonspor hakkında da soruşturma açılmıştır.

Her iki soruşturma dosyasında UEFA Kontrol, Etik ve Disiplin Kurulu tarafından alınan kararlar bugün Kulübümüze iletilmiştir.

Buna göre;

1. UEFA Kontrol, Etik ve Disiplin Kurulu, Fenerbahçe Kulübünün Trabzonspor Kulübü hakkındaki şikâyetini reddetmiştir. Trabzonspor Kulübü'nün 2010-2011 sezonunda şike ve teşvik eylemlerine karışmadığı bir kez daha teyit edilmiştir. Trabzonspor Kulübü UEFA nezdinde de aklanmıştır.

2. UEFA Kontrol, Etik ve Disiplin Kurulu, 2010-2011 sezonunda şike yaptığı Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) kararı ile sabit olan Fenerbahçe Kulübü'nün TFF ve Kurulları tarafından cezalandırılmaması nedeni ile yapmış olduğumuz şikâyeti de reddetmiştir.

Her iki kararın gerekçesi yazılmamış olup; yasal süresi içinde gerekçeli kararlar talep edilecek, ardından da UEFA Temyiz Kurulu'na başvurulacaktır.

Trabzonspor'un şikâyeti hakkındaki karar, 2010-2011 sezonunda şike yapılıp yapılmadığı ile ilgili değildir. 2010-2011 sezonunda Fenerbahçe Kulübü tarafından şike yapıldığı kesinleşmiştir. UEFA ve CAS, şike nedeniyle Fenerbahçe Kulübüne ceza vermiştir. Bu nedenle bazı basın ve yayın organlarında yer alan “Fenerbahçe suçsuz bulundu” haberleri gerçeği yansıtmamaktadır.

Trabzonspor Kulübü; Türkiye Süper Ligi'nde 2010-2011 sezonunda yapılan şike eylemlerine gerekli cezanın verilmesi ve Trabzonspor'un tüm haklarının alınması için mücadeleye devam edecektir.

Trabzonspor Kulübü, şike konusunu UEFA Temyiz Kurulu, FIFA ve CAS nezdinde takip edecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Konu ile ilgili Fenerbahçe Kulübü'nden yapılan resmi açıklama ise şöyle:

"UEFA Kontrol, Etik ve Disiplin Kurulu, Trabzonspor A.Ş'nin kulübümüz ve TFF (Türkiye Futbol Federasyonu) hakkında 09 Mayıs 2014 tarihinde yaptığı başvuruyu reddetti. Ayrıca UEFA Disiplin Kurulu, Trabzonspor A.Ş.'ye 2014-2015 UEFA kulüp müsabakaları için kabul edilme kriterleri formunu usulüne uygun doldurmaması nedeniyle 10 bin Euro para cezası verdi. Kamuoyuna duyurulur."