Sorunu çözmek için incelemeler başlatan Samsung, ilk incelemelerinde “kısıtlı sayıda” cihazın hatalı olduğunu saptadı.Mobil cihazlar, lityum iyon pillerin enerji verimliliğinin değişen kullanım alışkanlıklarına ayak uyduramadığı tek alan değil.Dünyanın dört bir yanından yüzlerce girişim, yeniden doldurulabilir ve çevreci alternatif piller üzerinde çalışıyor.

Ancak bu çalışmaların sonucunda ortaya çıkacak ürünlerin standart haline gelmesi için daha beklememiz gerekecek. Doğru adımlarla, elektronik cihazlarınızın pil ömrünü ve kapasitesini uzatabilirsiniz. Akıllı telefon kullanıcılarının büyük bir çoğunluğu cihazlarını her gün yanlış şarj ediyor. Yüzde 100’e kadar şarj etmek, gece boyunca şarj etmek, kapanana kadar şarj etmemek…

Eğer bunlar size tanıdık geliyorsa, elektronik cihazınızın pil ömrünü azaltıyorsunuz demektir. Cadex tarafından kurulan Battery University (Pil Üniversitesi) isimli web sitesi, aralarında lityum iyon pillere dair konuların da olduğu birçok bilgiye ev sahipliği yapıyor.

Cadex’e göre, lityum iyon pillerin ömrünü uzatmak için dikkat etmeniz birkaç püf noktası var. Telefonunuzu şarj etmenin en sağlıklı yolu, sık sık ancak kısa sürelerde bunu tekrarlamak. Örneğin siz yemek yerken, çalışırken ya da temizlik yaparken telefonunuz birkaç dakika şarj olabilir.

Pil Üniversitesi’ne göre “pilin kısmen şarj edilmesi ömrüne zarar vermez.” Pil ömrüne en çok zararı veren alışkanlık ise telefonları çok düşük şarj seviyelerinde kullanmak.​​​​​​​​​​​​​​ Akıllı telefonunuzu yüzde 65 ile 75 şarj seviyesinde kullanmaya özen gösterin.  Pil Üniversitesi, ideal seviyede kullanılan pillerin ömrünün korunduğunu belirtiyor ancak şarj seviyesini sürekli yüzde 65 ile 75 arasında tutmak pek de mümkün olmayabilir. Bu nedenle, cihazınızın şarjını yüzde 45 ile yüzde 75 arasındaki seviyelerde tutmaya özen gösterebilirsiniz.Pil Üniversitesi uzun zamandır yanıtı merak edilen bir soruya da net bir cevap veriyor: “Telefonunuzu asla tamamen şarj etmeyin.”​​​​​​​​​​​​​​Pilinizi yüzde 25’in altındaki seviyelerden yüzde 100’e kadar şarj etmek, pilin ömrünü kısaltacağı gibi kullanılabilir kapasitesini de azaltacak. Pil ömrünü azaltmamak için telefonunuzu gece boyunca tamamen şarj olmaya bırakmamalısınız.Uyuduğunuz esnada telefonunuzu uçak moduna alabilirsiniz. Böylece telefonunuz gece boyunca asgari seviyede enerjiyle çalışır.