Madrid’in turistik bölgeleri için açılan elektrikli araç ihalesinde Karsan ilk test sürüşünde tam not aldı. Şart koşulan 12 saatlik sürüş performansında, rakiplerine yüzde 35 fark atarak 18 saat durmadan yol aldı…

Ali Çelik İSTANBUL 
Karsan’da 2016 yılında üst yönetim topyekûn değişmiş, 30 yıllık TOFAŞ tecrübesiyle Okan Baş, CEO olarak direksiyonun başına geçmişti. Egea projesindeki başarıları ve sektör deneyimiyle, Karsan’da pazarlama ve üretim organizasyonunu birleştiren Baş, efektif adımlar atmaya devam ediyor. 50 yıllık geçmişe sahip olan şirket, 2009’dan beri kendi ürünlerini sıfırdan tasarlayarak ortaya koyuyor. Bu vizyonda üretilen Atak, Star ve Jest modellerinden sonra Jest+ aracının tanıtım toplantısında konuşan Okan Baş “Müşterimizi kaptan koltuğuna aldık” dedi ve söyle devam etti: Jest minibüsü, 5 bin adetlik satış başarısını yakaladı. Kendi segmentini oluşturan aracımız, sınıfının yüzde 30’luk payına sahip. Jest+ modelimizin geliştirilmesinde ise kaptanlardan, bayilerden ve yolculardan alınan geri bildirimleri ön planda tuttuk. Yeni araç, alçak tabanlı, engelli erişimine uygun ve 6 metrelik geniş bir hacme sahip. Jers+’ın tanıtım lansmanına kadar 300 adet sipariş aldığını söyleyen Baş, geçtiğimiz yıl 1.000 adedin üzerinde satış yaptıklarını hatırlatarak piyasadan gelen ilk sinyallerin hem Karsan hem de Türkiye ekonomisi için olumlu yönde olduğunu söyledi. 
Minibüs kültürünü Avrupa’ya taşıyoruz
Yerli pazarın sınırlı hacimde olduğunu söyleyen Baş “Jest, Atak ve Star’ı Avrupa’ya çıkarmak için bütün gücümüzle çalışıyoruz. Başta Fransa, Almanya, İspanya, İtalya olmak üzere minibüs kültürünü, Avrupa’ya taşıyoruz. Bu yıl Avrupa’ya 300 adetlik bir ihracat hedefimiz var; aslında ilk sinyaller daha fazlasını da hissettiriyor. Şu anda Dominik Cumhuriyeti, Yunanistan ve Macaristan’a kadar çok noktada Karsan markalı ürünlerimiz yollarda. Geçtiğimiz yıl 100 milyon dolarlık yurt dışı satışı gerçekleştirdik. Ciromuzun %60’ı ihracat ve bu oranda Hyundai iş birliğimizin etkisi de büyük’’ dedi. 
Amerika için kolları sıvadı
ABD Posta Servisi’nin 180 bin adetlik araç ihalesinde, Karsan’ın yetkili heyetten geçer not aldığını hatırlatan Okan Baş “Bu noktada önemli bir gelişme daha oldu. İhaleye giren şirketlerden birisi çekildi ve 5 adet firma kaldık. Proje kapsamında 10 yılda 180 bin adede yakın araç alınacak. Şimdiki hedefimiz prototip araçları en iyi şekilde hazırlamak. Bu kapsamda 6 adet sipariş aldık, araçları bu senenin son çeyreğinde teslim edeceğiz” ifadelerini kullandı.